×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Jegyzet

Coviddal teli a pohár

2021.10.21 - 18:31
Megosztás:
Coviddal teli a pohár
Kolozsvári orvos emlékeztetett a minap: ha öt repülőgép zuhanna le, és meghalna ötszáz ember, aznap nemzeti gyásznap lenne, viszont ha Covidban hal meg 560 ember egy nap leforgása alatt, semmi más nem történik, csak mindenki hüledezik a híreken, sajnálkozik, és csendben részvétet nyilvánít az ismeretlen hozzátartozóknak.

Többen megijednek, és elmennek beoltatni magukat. Emlékezzünk vissza, hogy 2015-ben, amikor tűz ütött ki a bukaresti Colectiv diszkóban, a sok ember életét követelő tragédia miatt háromnapos nemzeti gyászt hirdettek, és lemondott az akkori miniszterelnök. Akkor 67 ember halt meg helyben, a mentőben vagy a kórházban.

Igen, a szörnyű példával előálló kolozsvári orvos az embereknek és a politikusoknak is üzen: mindenki felelősséggel tartozik amiatt, ami most történik az országban, ehhez képest csak annyi történik, hogy az emberek nagy része azzal jön még mindig, hogy influenzajárvány is szokott lenni, mégsem esik senki pánikba, a politikusok nagy része pedig annyit tesz, hogy marakodik a koncon a parlamentben. Vagy felriadást mímelve felpattan, mint Klaus Iohannis, aki kedden „sürgős” ülést jelentett be, ami azonban „ráér szerdáig”.

Sokkal korábban kellett volna ezt a bejelentést megtennie, mint ahogy a sajtónak is korábban kellett volna bemennie a romániai kórházakba, és megmutatni a helyi állapotokat, nem csak külföldi példákkal előhozakodni.

Biztos lettek volna, akik az első meg a második hullám idején sem vették volna komolyan az intenzíven készült mozgóképes tudósításokat, mint ahogy most is vannak, akik tudatos félrevezetéssel vádolják az egészségét kockáztató riportert, és statisztáknak mondják a lélegeztetőgépre kötötteket. De lett volna egy réteg, amelyik gyorsan kapcsol, hogy itt tényleg nem babra megy a játék. Mint ahogy most is vannak, akik kezdik átlátni a helyzetet, vagy félnek, vagy egyszerűen csak az oltatlanokkal szembeni tiltások alól mentesülnének, de hiába nőtt ötszörösére az oltakozási kedv, még mindig nem vagyunk sehol.

A kórházakban elfogytak a helyek, nemzetközi egészségügyi szervezetek jönnek Romániába „milátni”, tanulmányozzák, hogy juthatott el egy európai uniós ország ilyen súlyos járványügyi helyzetbe. Aki a politikusok nemtörődömségére keni a helyzetet, vagy a kevés ATI-ágyat kéri számon az egészségügyön, annak jusson eszébe, hogy tavaly december óta lehet oltást beadatni, válogatni lehet azóta is abban, hogy ki melyiket szeretné, és oltatni is el lehetett menni civilizáltan, én például egyik dózis miatt sem álltam sorba. Beoltathatta magát az ember futtában, Peténél a határon, ahol J&J-oltást adtak addig, amíg el nem fogytak a jelentkezők, lehetett oltatni a pláza parkolójában, kimentek falura is a katonaorvosok. Csak azután kezdték el csökkenteni az oltópontok számát, hogy elfogytak az alanyok, ha elegen lennénk oltottak, nem kellene egy terápiás ágy sem, vitázhatnának a politikusok nyugodtan, meg élhetnénk az életünket mi is, mástól gondterhesen.

Azt mondják, Indiában alakult ki a koronavírusnak a világban és nálunk most tomboló delta variánsa, azért, mert nem védekeztek ellene, így sok embert tudott megbetegíteni, volt kedve és ideje mutálódni. Ha ez igaz, és a vírushelyzet sokáig ilyen marad az országban, akkor a világ kapni fog egy epszilon variánst a koronavírusból, amelyiknek már Románia lesz a hazája.

Princz Csaba

GCS: 916 új fertőzést igazoltak, 78 Covid-beteg halálát regisztrálták
A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) vasárnapi közlése szerint az utóbbi 24 órában 916 személyt diagnosztizáltak SARS-CoV-2-fertőzéssel .
Ciolacu: kizártnak tartom, hogy valaha is támogassam az oltás kötelezővé tételét
Ellenzi a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételét.
Covid-vakcinák: mély szakadék a két tábor között
Az utcán, a boltban, a buszon, a tévében, a munkahelyen, az interneten — mindenütt szó van a Covid-19-ről és a koronavírus elleni védőoltásokról. Az oltáspártiak és az oltást ellenzők, járványtagadók között mindenütt heves viták alakulnak ki.
Cookie