×
2020. 10 28.
Szerda
Simon, Szimonetta
8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.13 RON
100HUF = 1.33 RON
Sport

Csak az élvonal marad a női kosárlabdában

2019.08.03 - 18:49
Megosztás:
Csak az élvonal marad a női kosárlabdában

Ismét megszüneti a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) a női kosárlabda másodosztályt, ugyanis azzal együtt nem gyűlne össze elég csapat a Nemzeti Liga lebonyolítására.

Mint arról beszámoltunk, a FRB végrehajtó bizottságának legutóbbi ülésén Horia Păun elnök jelentette be, hogy egyelőre csak hat csapat nevezett a Nemzeti Ligába, ezért sürgősséggel egy gyűlést hívott össze Nagyváradra, amelyre meghívást kapott az összes klubképviselő. Florin Mureșan, a VSK női kosárlabda szakosztályának a vezetője lapunknak elmondta, hogy a gyűlésen „erösen kongatták a vészharangokat”. „Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a női bajnokság elindult egy nagyon rossz irányba. Ezért európai szinten is az alsóházhoz tartozunk. Vonalat kell húzni és kell egy új kezdet. Ezzel minden jelenlévő egyetértet” — mondta Mureșan.

A gyűlésen egyébként Păun mellett jelen volt Carmen Tocală, a FRB korábbi elnöke is, aki azt mondta, hogy hamarosan változni fog a sporttörvény, és így az Iskolai Sportklubok finanszírtozása is megoldódhat azzal, hogy a helyi önkormányzatok fennhatósága alá kerülnek. Ezzel a kosárlabdacsapatok is több támogatást kaphatnak. Több csapattal nőhet a színvonal is. Ugyanakkor az ifi játékosok is több lehetőséget kaphatnak, ugyanis egy olyan javaslat is megszületett, amely az idegenlégiósok után fizetendő járulékok lépcsőzetes növekedésére vonatkozik. Vagyis, azzal együtt, hogy nő az idegenlégiósok száma egy játékoskeretben, a FRB számlájára befizetendő járulék értéke is nő.

Egyébként Păun azt mondta, hogy készen áll csökkenteni egyébb befizetési illelték mértékét, illetve eltörölhetik a nevezési garanciát is. Mindezekről a FRB vezetőségi bürója hoz majd végső döntést a legközelebbi ülésén.

A Nemzeti Liga 2019–2020-as idénye egyébként 14 csapatos lesz és várhatóan október első hétvégéjén rendezik majd az első forduló mérkőzéseit. Két hétcsapatos szériával indulhat a szezon, és decemberig keleti és nyugati csoportokban küzdenek majd a gárdák – akárcsak a 2009–2010-es idényben. Várhatóan aradi, temesvári, nagyváradi, kolozsvári, marosvásárhelyi és brassói ellenfelekkel kezd majd a VSK az első szakaszban, tehát, a nagy riválissal, a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC-kel csak az ezt követő bajnoki szakaszban kerülhet össze a piros-fehér alakulat. Januártól a két csoport első három csapata a Szuperligába folytatja a bajnokságot, és egy oda-visszavágó szezon után következhet a rájátszás. Ebben a szakaszban a második értékcsoport legjobb két csapata egészíti majd ki a felsőház mezőnyét.

Pesek Attila

Cookie