×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Belföld

Csak segítséggel boldogulnak

2019.06.21 - 09:26
Megosztás:
Csak segítséggel boldogulnak

Az idősebb romániai lakosság 23%-a nem boldogul a számítógépek és az internet világában, ha nem segítik ebben gyermekei, rokonai.

A világ egyik közismert antivírusgyártója, a Kaspersky nemrég felmérést végzett többek között Romániában is, amelyben arra volt kíváncsi, hogy a középkorú és azon túli lakosság milyen mértékben képes lépést tartani a modern technológiákkal. Mint kiderült, az európai 55 éven felüliek 35 százaléka komoly akadályokba ütközne ezek használatában, ha nem segítenék őket gyermekeik. A romániai 55 éven felüli lakosságnak alacsonyabb hányada vallotta be mindezt: csak 23 százalékuk mondta azt, hogy csak a gyermekek, hozzátartozók segítségével sikerül elboldogulnia a korszerű technikai vívmányokkal, segítőkészségüket pedig egy jó beszélgetéssel vagy főtt étellel honorálják.

Nem mindenki szeret azonban a családtagokra támaszkodni ilyen kérdésekben, Európa-szerte a választ adók 25 százaléka inkább szakemberhez fordul, ha a számítógéppel, internettel kapcsolatos kérdései vannak, Romániában ez 11,5 százalékot jelent. Ami a fiatalabb hazai lakosságot illeti, 48 százaléka érzi úgy, hogy kötelessége segíteni a szüleinek elboldogulni a komputerek világában és a világhálón. Sőt, azoknak a romániaiaknak a 66 százaléka, akik úgy érzik, értenek a számítógépekhez, bevallotta, hogy a rokonság olykor kéri a segítségét, 29 százalékuknak pedig rendszeresen kérik a támogatását. A közvélemény-kutatás arra is rámutatott, hogy a segítőkész romániaiak 22 százaléka nem kér és nem is kap semmit a segítségért cserébe idősebb rokonaitól, ismerőseitől, 24 százalékukat rendszeresen főtt étellel kínálják az útmutatásért, míg 43 százalékukat egy jó szóval, dicsérettel „jutalmazzák” a támogatásért.

Bumbuluţ Krisztina

 

Cookie