×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Családi Hétvége sok hiányzóval

2017.06.05 - 18:21
Megosztás :
 • Családi Hétvége sok hiányzóval

  Kétnapos programkavalkád helyszíne volt megint a szatmárnémeti Kossuth-kert, a családias jellegűnek szánt rendezvény reggeltől estig nyújtott szórakozást és elfoglaltságot mindenkinek.

   

  A szatmárnémeti Családi Hétvége volt az extrahosszú hétvége és a kánikulai időjárás nagy vesztese, kevesebben voltak ott a mostani tizenkettediken, mint a korábbi rendezvényeken, hat előtt csak a keményvonalas fesztiválozók uralták a terepet. Na persze csak a résztvevők számát illetően érvényes a „kevesebb” jelző, mert a hangulatra nem lehetett panasz, aki kiment a Kossuth-kertbe, jól érezte magát, akár a koncertek, akár a műsoros programok, akár a gasztroudvar, a borok vagy a gyermekfoglalkozások, a játszótér és a vidámpark érdekelték. Nyolc könnyűzenei koncert és népmeseszínház lakta be a színpadot a Családi Hétvége két napján, volt kézműves műhely, népi játszókert, bábszínház, sakkverseny, ki mit tud?, mindenféle vetélkedők, mesterségbemutató és még átmozgató rohamosztagos-kiképzés is.

   

  Nyelvi problémák

  Sajnos voltak olyanok, akik nem értették meg a rendezvény lényegét, és visszatetszőnek találták, hogy sem román nyelvű műsorfüzet, sem román nyelvű műsorvezetés nem volt a rendezvényen, a román nyelvű előadók hiányáról nem is beszélve. Megkérdeztük a szervezőket, hogy hogyan fordulhatott ez elő, s a kérdésre a megrökönyödéséből feleszmélő Stier Pétertől kaptunk választ. A Családi Hétvégének éppen az a váltópénze, hogy kisebbségi rendezvény, magyarázta a szervező, ahol magyar családok népi, gasztronómiai és kulturális szokásainak bemutatása által szólítják meg a családokat. Ráadásul, tette hozzá Stier, a Családi Hétvége olyan civil szervezetek ünnepsége, amelyek a magyar identitástudat erősítése érdekében jöttek létre, ezen fáradoznak. Mivel — tucatnyi privát támogatása mellett — közpénzből is támogatott rendezvényről van szó, valóban indokoltnak tűnhet a többség nyelvének szerepeltetése is a rendezvényen, ismerte el Stier, azonban a pályázati úton szerzett köztámogatás odaítélésekor nem volt kikötés a többnyelvűség, és törvényi előírás sincs arra — mint például a televíziós műsorok esetében —, hogy az ország hivatalos nyelvén is szóljanak. Igen, a városnapon volt román és magyar nyelvű konferanszié is, azonban annak a rendezvénynek nincs olyan hangsúlyos kulturális jellege, mint a Családi Hétvégének.

   

  Higiéniai kényelmetlenségek

  A más jellegű szervezési hiányosságok közé sorolták sokan azt, hogy vasárnap este nyolc után — amikor tetőzött a tömeg és a sörfogyasztás — zárva volt a Zöld Ház melletti illemhely, öt mobilvécé üzemelt csak a park túloldalán. A kőépületben lévő toilette-nek szervezett esemény nélküli hétvégéken nyolcig szól a nyitvatartási rendje, de nem értették az emberek, hogy miért kell ehhez annyira mereven ragaszkodni akkor, amikor fesztivál van a Kossuth-kertben. Megkérdeztük a szervezőket, hogy miért zárták be a vécét, a válasz pedig az volt, hogy csőrepedés történt, szippantós autót kellett hívni az elhárításhoz, és mivel azonnal nem tudták a hibát kiiktatni, az épületet bezárták. Tegnap megpróbáltunk utánajárni az Apaservnél, hogy mi is volt pontosan a gond a Kossuth-kerti vécével, és mikor nyit majd újra, azonban sem a diszpécserszolgálat, sem a titkárság számán nem válaszolt senki, többszöri próbálkozás után sem.

  Princz Csaba

   

   

  Cookie