×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
10 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Külföld

Csehországi volt az EU-ban leleplezett metamfetamingyártók kilenctizede

2019.06.07 - 20:00
Megosztas :
 • Csehországi volt az EU-ban leleplezett metamfetamingyártók kilenctizede

  Az Európai Unióban 2017-ben leleplezett metamfetamint (pervitint) előállító műhelyek mintegy 90 százaléka Csehországban működött - közölte Viktor Mravcík, a kábítószer és más függőséget figyelő cseh nemzeti központ vezetője csütörtökön Prágában, az Európai Unió drogügynökségének (EMCDDA) Brüsszelben közzétett jelentésére hivatkozva.

  Mravcík elmondta: az uniós jelentésben említett 298 felfedezett metamfetaminműhelyből 264-t Csehországban működtettek.

  "Általában kisebb laboratóriumokról van szó, amelyek a hazai piac ellátására dolgoztak. Az utóbbi időben azonban olyan nagyobb, nem csehországi illetőségű bűnbandák által működtetett berendezéseket is találtunk, amelyek az európai piacra gyártották a metamfetamint" - mondta Mravcík újságíróknak.

  Leszögezte: Csehországban ez a pervitin néven ismert drog a leginkább elterjedt, és ez okozza a legtöbb gondot a drogellenes hatóságoknak. "Becsléseink szerint Csehországban évente mintegy 6-7 tonnát gyártanak belőle. Ennek egy része Németországba kerül, elsősorban a szomszédos Bajorországba és Szászországba" - közölte a cseh drogközpont vezetője. Csehországban ezt a szintetikus drogot még az 1980-as években kezdték gyártani, és már az 1990-es években a legelterjedtebb kábítószernek számított.

  A cseh rendőrség legújabb drogjelentése szerint tavaly több olyan metamfetamint előállító nagyobb laboratóriumot is találtak Csehországban, amelyet vietnami származásúak üzemeltettek. A cseh tapasztalatok szerint azonban a nagyobb műhelyek fokozatosan Lengyelországba, Németországba és Hollandiába költöznek. Szakértők szerint ennek oka az, hogy ott könnyebb a hozzáférés a nyersanyaghoz és a piac is jóval nagyobb.

  A metamfetamin előállításához szükséges fő nyersanyagot, az efedrint korábban a gyártók cseh gyógyszerekből szerezték be. Miután ezek hozzáférhetőségét néhány éve korlátozták, a szükséges nyersanyagot Törökországból csempészik Csehországba - írta a cseh rendőrség.

   

  Cookie