×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
9 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Csökkenhet a heti óraszám

2019.10.23 - 10:14
Megosztás :
 • Csökkenhet a heti óraszám

  Megszavazta a szenátus azt az átfogó törvénymódosítást, amely több pontban kiegészíti a tanügyi törvényt, és többek között csökkenti a heti óraszámot — közölte Novák Csaba Zoltán RMDSZ-es honatya.

  Már csak az államelnök aláírására vár az a törvénymódosítás, amely több pontban kiegészíti, megváltoztatja a tanügyi törvényt — tette közzé rögtön a döntést követően Facebook-oldalán Novák Csaba Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora. Olyan fontosabb témakörökben hozna módosítást a kiegészítés, mint az iskolai erőszak, a tanárképzések, szociális változások, valamint a heti óraszámok csökkentése — ez utóbbi az egyik legjobban várt változtatás már hosszú évek óta, úgy a diákok és az oktatók, mint a szülők részéről.

  A módosítás értelmében a heti óraszám az elemi osztályokban 20 óra lesz, az általános iskolákban 25 óra, míg a középiskolában 30 óra — közölte a szenátor. A csökkentésre márpedig nagy szükség van, hiszen — főként a sport- és elhivatottsági iskolákban — az sem ritka, hogy egy gimnazistának heti 38 tanórája van, de a középiskolákban akár 40-re is felduzzad a heti óraszám. Ráadásul a diákok számára az iskolából hazaérve még nem ér véget a nap, hiszen a tanórákat követően fel kell készülniük a következő napra, a házi feladatokat is meg kell oldaniuk.

  A módosítást a romániai Magyar Szülők Szövetsége is üdvözli, amelynek tagjai évek óta lobbiznak többek között azért, hogy ne „robotoltassák” feleslegesen a gyerekeket az iskolában, hanem szellősítsék a túlzsúfolt tantervet, és csökkentsék a heti óraszámot. A Magyar Szülők Szövetsége már többször is kihangsúlyozta, hogy a jelenlegi túlzsúfolt tanrend mellett a gyerekek többet „dolgoznak”, „túlóráznak”, mint a felnőttek: a tanulóknak ugyanis az iskolában eltöltött 7–8 óra után otthon is folytatniuk kell a gyakorlást, edzést, tanulást, leckeírást.

  A szenátus által megszavazott módosítás kitér a pszichológiai erőszak és agresszió tiltására is az oktatási intézményekben, kiegészíti a tanárképzési programokat, és kibővíti azokat az agresszióval kapcsolatos tanfolyamok által, de szociális jellegű változást is bevezetne, mégpedig azt, hogy az állami felsőoktatási intézmények legkevesebb 10 tandíjmentes helyet biztosítsanak a szociális védelmi rendszerből érkezők számára.

   

  Bumbuluţ Krisztina

   

  Cookie