×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Csökkenő gyereklétszám Vámfaluban

2018.09.26 - 14:24
Megosztás:
Csökkenő gyereklétszám Vámfaluban

A Vámfalui Általános Iskola magyar tagozatán az évről évre csökkenő gyereklétszám miatt összevont osztályok működnek, ami könnyen az oktatás minőségének romlásához vezethet.

Vámfalu magyar lakossága körében is érezhető a népességfogyás, de a szülők ragaszkodnak ahhoz, hogy a településen maradjon meg a magyar tannyelvű óvoda és iskola, viszont a gyereklétszám csökkenése miatt a jövő nem túl biztató. Az iskola működik, de különböző nehézségekkel küzd, a legnagyobb gondot az összevont osztályok jelentik. A gyerekek létszáma megcsappant, így elkerülhetetlenné vált az osztályok összevonása. Az óvodában két csoport van: egy normál és egy hosszított programú csoport. Az V–VIII. osztályosokat Avasújvárosba akarták ingáztatni, amibe a szülők nem egyeztek bele; hosszú egyeztetés, lehet mondani azt is, hogy harc után sikerült kivívni, hogy a gyerekek helyben maradhassanak. Az önkormányzat is megtette a maga lépéseit, hogy az előkészítő osztály külön osztályként indulhasson, de nem sikerült eredményt elérni. Az idei tanév egyik nagy nehézsége az, hogy az előkészítő, valamint az első és a második osztály egy teremben van, velük Bala Tímea tanítónő foglalkozik. Nincs könnyű dolga, mert külön foglalkozási formát igényel az előkészítő és az első osztályosok oktatása. Bala Tímea úgy készítette el az órarendet, hogy az első és második osztály nyolc órakor kezd, az előkészítő osztály pedig tíz órától, s a csúsztatott órarenddel az oktatás három óráig tart. Ez a fajta program a szülők dolgát is megnehezíti, hiszen az órarendnek megfelelően kell iskolába és hazavinni a gyerekeket. Gyakorlatilag az előkészítő osztályban az lenne a feladat, hogy a tanítónő játsszon velük, meséljen nekik, hogy egyfajta tanulságos szórakozás legyen minden foglalkozás. Az első osztályosokat viszont meg kell tanítani írni és olvasni, a második osztályosokat pedig számolni. Bala Tímea nyolc órára megy az iskolába, és ott van három óráig. A szülők nagy része dolgozik, nem minden családban van nagymama vagy nagyobb testvér, aki segít a kicsiket elkísérni. Összevont osztályokba járnak a harmadikosok és a negyedikesek, az ötödikesek és a hatodikosok, valamit a hetedikesek és a nyolcadikosok.

A tanfelügyelőség már rég tervezi, hogy a vámfalusi iskola V–VIII. osztályosait átviszi Avasújvárosba, de a szülők tiltakoztak. Ebben az évben még engedélyezték a vámfalusi iskola működését, de hogy mi lesz jövőre, azt nem lehet tudni. Az V–VIII. osztályos diákok összlétszáma huszonkilenc. Lenne több gyerek is, de nagyon sok szülő — a jobb boldogulás reményében — román tagozatra íratja a gyerekét. A tanítónő nem érti ennek az okát, hiszen együtt járt óvodába és iskolába a mostani iskolások szüleivel, akik magyar tagozaton tanultak, de jól beszélik a román nyelvet. Egy másik probléma az, hogy ha a magyar szülők kimennek külföldre dolgozni, viszik magukkal a gyerekeiket is. Ez jó abból a szempontból, hogy a gyerek nem marad szülő nélkül, de akik visszajönnek, adhatják a gyerekeiket az első osztályba, mert az a tudás, amit külföldről hoznak magukkal, nem elég a beilleszkedéshez. A vámfalui iskola magyar tagozatának hetvenkét tanulója új épületben tanulhat, s ugyancsak új épületbe járnak az óvodások is, akik egy tizenhárom és egy tizennégy gyerekből álló csoportba vannak beosztva: az egyik csoport normál, a másik hosszított programmal működik.

 

 

Elek György

 

Cookie