×
2020. 05 25.
Hétfő
Orbán
15 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Csökkenőben van a bortermelés

2020.05.20 - 16:39
Megosztás :
 • Csökkenőben van a bortermelés
  Az elmúlt évek során folyamatosan csökken a bortermelés, annak ellenére, hogy az utóbbi években nagyon sok EU-s támogatással történő telepítés révén gazdagodott a szőlőállomány.

  Tavaly 4 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a romániai bortermelés, ami a világszintű átlagcsökkenés alatti értéknek számít — adta hírül a Ziarul Financiar a Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet (OIV) tavalyi évre vonatkozó statisztikáját idézve. Románia a világ 12. legnagyobb bortermelője, s ezt a pozícióját évek óta őrzi. 2018-hoz képest — amikor Románia 5,1 millió hektoliter bort állított elő — az ország tavaly jobban lemaradt a tizenegyedik helyezett Portugáliától, miután a dél-európai ország azon kevés államok közé tartozik, ahol 2019-ben nőtt a bortermelés. Akárcsak szerte a világban, Romániában is nehéz évük volt tavaly a bortermelők többségének, hiszen az időjárás nem kedvezett a szőlészetnek.

  Mi a helyzet Szatmár megyében? — kérdeztük Leiher Gézát, a Szatmári Szőlőhegyek Egyesülete elnökét. Leiher elmondta, hogy a bortermelés csökkenését több tényező is meghatározza, a legmeghatározóbb szempont az időjárás. Voltak olyan évek, amikor már az év kezdetétől kedvezőtlen volt az időjárás: k voltak ésői fagyok, amikor már a csírák és az új hajtások semmisültek meg, máskor a hosszú tél miatt késett a hajtás. Múlt héten például keddről szerdára virradóra több helyen érte fagy a szőlőt. Egy másik ok, ami a bormennyiség csökkenéséhez vezet, az, hogy bár az utóbbi években többször lehetett európai uniós pályázatok révén támogatásokat szerezni nemes szőlők telepítésére, és akkor sokan éltek is ezzel a lehetőséggel, most nem törekednek arra, hogy további fejlesztéseket végezzenek. Megtörtént a telepítés, de nincs olyan szintű bortermelés, mint amennyi az adott területen lehetséges, s miután lejár majd a tízéves pályázati kötelezettség, elég sokan felszámolják majd a szőlősöket.

  Leiher elmondta, hogy Szatmár megyében ezer hektár új telepítés van, ezt úgy-ahogy gondozzák a tulajdonosok. A legtöbb helyen már befejeződtek a metszések, sok helyen a ritkítás van napirenden. Ilyenkor kell leszedni a törzsekről a hajtásokat, permetezni, kapálni és elvégezni a zöld munkákat. A járvány elleni védekezésre vonatkozó szabályok megnehezítik a gazdák dolgát, mert több odafigyelésre van szükség, amikor napszámosokat foglalkoztatnak. Leiher hiányolja a borversenyeket, melyek a járvány miatt elmaradtak; szerinte nem az a fontos, hogy hány aranyérem kerül átadásra egy ilyen versenyen, hanem az, hogy tudjanak végezni egy összehasonlítást a helyi gazdák különböző évjáratú borai között.

  Elek György

  Cookie