×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Csoma Botond: az RMDSZ számára meglehetősen nehéz lesz támogatni egy Cioloş által vezetett kormányt

2021.10.11 - 19:50
Megosztás:
Csoma Botond: az RMDSZ számára meglehetősen nehéz lesz támogatni egy Cioloş által vezetett kormányt
Csoma Botond, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője úgy nyilatkozott hétfő este, hogy az általa képviselt politikai alakulat számára 'meglehetősen nehéz lesz' elfogadni egy Dacian Cioloş vezette kormányt.

Csoma felidézte, hogy az államfővel folytatott hétfői tárgyalásokon az RMDSZ küldöttsége Kelemen Hunor pártelnököt javasolta a kormányfői tisztségbe. Iohannis azonban a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) vezetőjét kérte fel kormányalakításra. 'Talán úgy gondolkodott, hogy a parlamentben van egy 281 szenátorból és képviselőből álló többség, azok, akik a kormány ellen szavaztak és szavazatuk következményeképpen megbukott a kormány. Nekünk meglehetősen nehéz lesz Cioloş urat elfogadni miniszterelnökként' - fogalmazott az RMDSZ-es politikus.

Csoma Botond felidézte, hogy a Dacian Cioloş vezette USR 'konjunkturális koalícióra' lépett a Románok Egyesüléséért Szövetséggel (AUR), amellyel bizalmatlansági indítványt nyújtott be, majd megszavazott egy másik bizalmatlansági indítványt a kormány ellen.

Ugyanakkor az RMDSZ frakcióvezetője leszögezte, hogy nem zárkóznak el a tárgyalások elől. 'Persze, tárgyalni fogunk, tárgyalóasztalhoz ülünk, de meglehetősen nehéz lesz meggyőzni RMDSZ-es kollégáinkat - szenátorokat és képviselőket -, hogy egy Dacian Cioloş vezette kormányt támogassanak' - mondta.

Klaus Iohannis államfő a politikai pártokkal folytatott hétfői tárgyalások után jelentette be, hogy Dacian Cioloşt, az USR elnökét kéri fel kormányalakításra.
AGERPRES

Ciucă: a fertőzési rátától függ, hogy milyen járványügyi szabályok lesznek érvényben az év végi ünnepeken
Szerdai ülésén elfogadja a kormány az országos vészhelyzeti bizottság által bejelentett új határátlépési szabályzatot - közölte kedden a miniszterelnök.
Csoma Botond: az alkotmányban államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a nemzeti kisebbségeket
Az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője szerint az alkotmányt úgy kellene módosítani, hogy Románia államformája parlamenti köztársaság legyen, és az alaptörvényben államalkotó tényezőkként kellene meghatározni a nemzeti kisebbségeket.
Marius Budăi: a szociális intézkedéscsomag bevezetése jelenti a prioritást a kormány számára
A kormányprogramban nem egy újabb nyugdíjtörvény kidolgozása, hanem a jelenlegi jogszabály korszerűsítése szerepel - emlékeztette a sajtót a Ciucă-kabinet pénteki ülése után a munkaügyi miniszter.
Cookie