×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n

2021.09.30 - 19:00
Megosztás:
Csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n
David Daniellel, a BBTE rektorával találkozott és egyeztetett Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, megbízott kutatási, innovációs és digitalizációs miniszter (Fotó: facebook.com/TanczosBarna)
A BBTE projektjei keretében egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze.

A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem rektora, dr. Daniel David egyetemi tanár Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti, megbízott kutatási, innovációs és digitalizációs minisztert látta vendégül.
A látogatás elsődleges célja az volt, hogy kontextust teremtsenek az INSPIRE című projekt megvalósításához, amelynek célja országos szinten egy kutatási, fejlesztési és nemzetközileg versenyképes innovációs infrastruktúra létrehozása az agy és a kognitív idegtudomány tanulmányozásához. Az infrastruktúra révén Románia nemzetközi szinten vezető pozíciót tölthet be a területen. Részleteket az INSPIRE projektről a cutt.ly/mEYZoh3 linken olvashatnak. A látogatás keretében a miniszter a BBTE más szakembereivel, valamint az egyetem hallgatóival is megbeszélést folytatott a „zöld” és az „okos” fogalmakról, valamint arról, hogy ezek hogyan valósíthatók meg hatékonyan az országban, továbbá arról, hogy a BBTE tudományos vezető szerepet tölt be ezeken a területeken. 


A BBTE vezetőivel és kutatóival való találkozón Tánczosnak bemutatták az intézmény három kiemelkedő projektjét. Ezek közül az egyik a belvárosi egyetemi műemléképületek padlásterének a felújítására vonatkozik, a másik kettő az egyetem falain belül valósul meg, de az egész közösség látja majd a hasznát: egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze. 


„Meggyőződésem, hogy a romániai egyetemek jelentős potenciállal rendelkeznek a kutatás, fejlesztés és innováció terén, amelyre nekünk alapoznunk kell” — jelentette ki Tánczos Barna a sajtótájékoztatón. „Az INSPIRE projekt finanszírozási szerződését a napokban aláírtuk. Olyan kutatási infrastruktúrát építünk ki, amely az emberi agy további feltérképezésében és az elváltozások előrejelzéseinek kutatásában játszik nagyon fontos szerepet. Amellett, hogy új dimenziót nyit a kutatás és az eredmények gyakorlatba ültetése terén, jelentős segítséget nyújt az idegsebészeknek” — mondta a kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszter. Tánczos Barna kifejtette, hogy nemcsak az egyetemi kutatók lesznek érdekeltek a kutatási eredményekben, hanem azok az orvosi technológiákat használó vállalatok, valamint az ilyen jellegű szolgáltatásokat nyújtó cégek is, amelyek fejlődni tudnak ez által a kutatási program által. A hasonló kutatásokat végző központok térképe illusztrálja, hogy nemcsak romániai, hanem világviszonylatban is csúcskategóriás kutatási projekt ez. „Ilyen szempontból is szintet lépett a Babeş–Bolyai Tudományegyetem. Gratulálok annak a csapatnak, amelynek tagjai ezt a kutatási programot összehozták” — fejezte ki elismerését a tárcavezető. Kiemelte, hogy ez a kutatási program is bizonyítja, hogy a Babeş–Bolyai Tudományegyetem nem csak a multikulturalitás terén példaértékű, hanem tudományos, kutatási szinten is az egyik legjobb egyetem az országban, amit azok a nemzetközi rangsorok is alátámasztanak, amelyek az elmúlt 6 évben romániai viszonylatban az első helyre sorolták a BBTE-t. A miniszter előrevetítette, hogy valószínűleg az elkövetkező években intézményi kormánytámogatásra is szükség lesz ahhoz, hogy az INSPIRE programot végigvigyék, és arról biztosította az egyetem vezetőségét, hogy a kormány, a minisztérium mögöttük fog állni. A kutatásért, innovációért és digitalizációért felelős ügyvivő miniszter támogatásáról biztosította a felsőoktatási intézmény vezetőit két olyan kísérleti program elindítását illetően is, amelyek mentén elkezdődhet az egyetemek valós digitalizációja.


Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter a nap folyamán a BBTE diákjaival is beszélgetett arról, hogy hogyan vélekednek a környezetvédelemről és a környezettudatos életmódról. A szaktárcavezető hangsúlyozta, hogy az ilyen eszmecserék célja nem csupán az, hogy meghallgassák a fiatalokat, hanem hogy be is vonják őket a küldetésbe, amely — mint fogalmazott — mindannyiunk közös feladata. A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a BBTE hallgatóinak kérésére olyan környezetvédelmi programot fognak indítani, amely a Kolozsvárhoz hasonló nagy egyetemi központokban szorgalmazza a környezetbarát, zöld közlekedést, és előmozdítja az ezt szolgáló infrastruktúra kiépítését.
A nap második felében a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vezetőségével találkozott a miniszter. A találkozón szó esett a gyakornoki programok fontosságáról, valamint az egyetem által lebonyolított projektekről. SZFÚ

Tánczos: kettőt már bezártak a három hőerőmű közül, amelyek működése miatt beperelték Romániát
Kettőt már bezártak a három hőerőmű közül, amelyek működése miatt az Európai Bizottság beperelte Romániát az Európai Unió Bíróságán, ezért Tánczos Barna furcsállja Brüsszel lépését.
A Magyar Tudomány Ünnepe a BBTE-n
A járványügyi helyzet miatt idén is online formában tartják meg a Magyar Tudomány Ünnepét, a Microsoft Teams platformon — tájékoztatott Szabó-Thalmeiner Noémi, a BBTE Pszichológia és Neveléstudományok Kar szatmárnémeti kihelyezett tagozatának vezetője.
Tánczos: az államnak támogatnia kellene egy bizonyos összeggel a 15 évnél régebbi autók forgalomból való kivonását
A román államnak egy bizonyos összeggel támogatnia kellene a 15 évnél régebbi autók forgalomból való kivonását, ugyanakkor a kedvezményezetteknek vállalniuk kellene, hogy ezt követően nem vásárolnak és nem helyeznek forgalomba hasonlóan régi autót, illetve hogy ezt az összeget, ha akarják, új, kevésbé környezetszennyező autók vásárlására fordítják - véli Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.
Cookie