×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
15 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Vidék

Csütörtökön kezdődik a tesztelés

2019.07.16 - 15:48
Megosztás :
 • Csütörtökön kezdődik a tesztelés

  Július 18. és 30. között ismét tesztelik majd a lakosságot vészhelyzetek esetén figyelmeztető, egységes RO-ALERT riasztórendszert.

  Ebben az időszakban a szokásostól eltérő módon csipognak majd fel a mobiltelefonok, s jelenik meg kijelzőjükön a vészhelyzetre figyelmeztető, SMS-től eltérő értesítés, értesítette szerkesztőségünket a Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Ez úton is arra kérik a lakosságot, hogy amennyiben még nem tették meg, végezzék el telefonjukon a szükséges beállításokat, hogy kapják meg a figyelmeztető üzeneteket, és értsék meg, hogyan működik a rendszer (ezt a https://ro-alert.ro/ honlapra kattintva tehetik meg); a tesztüzenet szövegét olvasva pedig (amelynek elején szintén hangsúlyozzák, hogy csak próbariasztás) ne essenek pánikba, hiszen nem valós vészhelyzetről van szó. Csütörtökön 9–12 óra között számíthatnak a figyelmeztető üzenetre a nagykárolyiak, július 19-én, pénteken pedig Érszakácsi, Oláhcsaholy és Sződemeter lakosai kapnak értesítést. Július 22-én, hétfőn Egri, Mikola Kökényesd, Halmi, Túrterebes, Sárközújlak, Aranyosmeggyes, Batarcs, Turc, Kisgérce, Avasújváros, Tartolc, Kányaháza, Ráksa, Nagytartna, Komorzán, Szatmárudvari, Kolcs, Apa és Batiz lakosai kapnak figyelmeztető üzenetet, 23-án Tasnádszántó, Érendréd, Mezőterem, Királydaróc, Erdőd, Krasznaterebes, Homoród, Szamosborhíd, Kolcs, Érszakácsi, Ákos és Szopor lakosainak értesítését tesztelik. Július 24-én, szintén 9 és 12 óra között a más megyével határos és az államhatár melletti települések lakosai értesítést kapnak majd, míg 25-én és 26-án, valamint 30-án a megye minden településének lakosai számíthatnak figyelmeztető üzenetre.

  A két héten át zajló tesztelés során a megye minden települése sorra kerül, ahogy az az ütemtervben jól látható, lesznek olyanok is, amelyek lakosai többször is kapnak értesítést. Tudni kell azt is, hogy a figyelmeztető SMS-t azoknak küldi ki a rendszer, akik az adott időintervallumban abban a zónában tartózkodnak, ahol a tesztelés zajlik. Akik megkapják az üzenetet, számítsanak arra, hogy amíg el nem olvassák azt, addig nem szűnik meg a rendszer/telefon által kibocsátott hang.

   

   

  Cookie