×
2020. 05 28.
Csütörtök
Emil, Csanád
19 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.40 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Dacia-múzeum nyílt Szatmárnémetiben

2016.05.22 - 14:37
Megosztás :
 • Dacia-múzeum nyílt Szatmárnémetiben

  Múlt században gyártott autók kiállítása volt megtekinhető szombaton a szatmárnémeti régi főtéren, a Batizi út 43. szám alatt pedig Dacia-múzeum nyílt.

  Több szempontból is érdekes a szombaton az Orient Rt. Batizi úti udvarán nyílt autómúzeum: ez az első magánkézben lévő múzeuma a megyének, és ez az első, amelyik a Dacia gyár járműveivel foglalkozik. Helyi és bukaresti politikusok jelenlétében tartották az ünnepélyes megnyitóját a múzeumnak, Kereskényi Gábor, Teodor Meleșcanu, Ovidiu Silaghi, Radu Bud, Adrian Ștef és Felician Pop egyaránt üdvözölte Beniamin Kira üzletember kezdeményezését. A maga nemében egyedi múzeum szombaton és vasárnap kilenc és három óra között ingyenesen látogatható. Kira a Szatmári Friss Újságnak elmondta, egymillió lejt költött a múzeum berendezésére és a már most is látogatható járművekre, amelyek között 1100-as és 1300-as Daciák, Oltcit, Mobra és Jawa is körbejárható. A kiállítási tárgyak beszerzése nem ért véget, tette még hozzá Kira, szeretnének saját Dacia rendőrautót is megvásárolni, Lăstunt és háromajtós Dacia Sportot is keresnek. A kiállított járművek mindegyike működőképes, az egyik zöld színű Dacia 1300-ast Kereskényi Gábor próbálta ki, első kulcsra gyúlt.

  Az autómúzeum megnyitóján a déltől a főtérre kiállított retro-autók is felsorakoztak az Orizont udvarán, az ünnepséget követően vonultak a székesegyház elé. George Negrea, a retromobil-kiállítást szervező krakkói Drum Bun egyesület szatmári fiókjának igazgatója elmondta, az esemény lendülete töretlen, tavaly negyven autó vett részt a kiállításon, idén már nyolcvanban gyönyörködhettek a látogatók.

  A kiállítás egyik legértékesebb darabja egy 1938-as gyártmányú Mercedes, amelyiket szatmárnémeti tulajdonosa, Ferenczi István saját kezűleg hozott vissza az enyészet útjáról és állította vissza az eredetivel száz százalékban azonos állapotba. Az elegáns gép 1700 köbcentis, 39 lóerős, végsebessége 105 kilométer óránként, 9 litert fogyaszt 100 kilométeren. Az autó tulajdonosa hétköznapokon egy Škodával jár, a négy keréken guruló műemléket csak kiállításokra, autós találkozókra viszi el, és néha, hétvégéken veszi elő egy-egy élménykocsikázásra. Ferenczi természetesen eszmei értéken számolja az autót, de a piacon egy ilyen, világháború előtti modell 30–60 ezer eurót ér, 2–3 darab futhat ilyenből az országban. A tulajdonos utánajárt annak is, ki lehetett az autó eredeti tulajdonosa, archívumokat felkutatva kiderült, hogy egy, a háború véget értével Berlinbe delegált amerikai tiszt járt a Mercedesszel Németországban. Felső középkategóriás autónak számított ez a darab a maga idején.

  A kiállításra érkezett autósok a főtéren eltöltött néhány óra után avasi túrára indultak a veterán autókkal, az estét és az éjszakát pedig Máriavölgyén töltötték, vasárnap reggel indultak haza.

  Princz Csaba

  Cookie