×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Eső
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Dalí-tárlat nyílt Szatmárnémetiben

2021.08.17 - 07:57
Megosztás:
Dalí-tárlat nyílt Szatmárnémetiben
A szerző felvétele
Szatmárnémetiben is megtekinthető a Kesauri Gyűjtemény anyagából berendezett Salvador Dalí- (1904–1989) tárlat a művészeti múzeumban. 150 alkotást láthat itt a képzőművészet iránt érdeklődő.

Tegnap a Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén (Vécsey-ház, Libertăţii tér 21. szám) nyílt meg a Salvador Dalí munkáiból berendezett, Meghökkentő Dalí című kiállítás. A Salvador Dalí-életműről annak gondozója, Maximilian Mark beszélt, a tárlatot Muhi Sándor művészettörténész mutatta be, Dalíról szóló írásokat olvasott fel Carol Erdős színművész, tangót táncoltak a Royal Dance Club táncosai.

„A katalán kisvárosból, Figueresből (Spanyolország) származó világhírű alkotó számos témát, technikát, változatos anyagokat, műfajokat és megoldásokat felvonultató műveiből rajzokat, metszeteket, kőnyomatokat, festményeket, selyemre, kerámiatálakra, különféle alapokra, tárgyakra készült alkotásokat láthatunk itt, amelyek között kártyatervek, naptárak is akadnak. Olyan naptár is látható, amely bronz-, arany- és ezüstlapokra készült. Itt külön felhívnám a figyelmet a Dalí által kreált betűtípusra, számokra” — fejtette ki Muhi Sándor művészettörténész.

Elhangzott, hogy Dalí ismerősei között közismert kiválóságok vannak, mint Federico Garcia Lorca, Bunuel, André Breton, Sigmund Freud, Joan Miró, Pablo Picasso, Albert Einstein és mások. Valami megmagyarázhatatlan csoda folytán ezek az emberek még egészen fiatalon, a kultúra, művészet fordulópontjain vonzzák egymást, így történt ez a reneszánsz korában és máskor is. Ebbe természetesen a különböző helyszínek is besegítettek, Dalí többek között Madridban, Párizsban és New Yorkban is tevékenykedett.

„Sokoldalú alkotó, akit nemcsak a képzőművészet, hanem az irodalom, színház, opera és balett, a tudományok, a fizika és a pszichológia, a filozófia is foglalkoztat. Nem csupán rajzol, fest, hanem egy sajátos, egyéni világkép kialakításán fáradozik, amelyben a tudaton túli világnak meghatározó szerepet szán. Visszatérő motívumai között ott találjuk a lovakat és a képlékeny zsebórákat, a múló idő nosztalgikus jelképeit. Szürrealista alkotó, az irányzat legjelentősebb képviselője, emellett valódi, következetes forradalmár a kultúra, a művészet számos területén — mutatott rá Muhi, hozzátéve, hogy életében mindent elért, amire vágyott, az élettársa, az orosz származású Gala Diakonova segítségével híres, elismert, gazdag művész lett. Gala ugyanis nem csak a rapszodikus, kiszámíthatatlan, komplexusos Dalíhoz értett, hanem a fentieken túl kiváló üzletember volt, aki mesteri módon kamatoztatta párja sokoldalú tehetségét, művészi igényességét, eredeti, öntörvényű alkotásait. „Nemesi címet kap, kastélyt vásárol, amelyet hálája jeléül a felségének ajándékoz, szülővárosában még életében felavatják a Dalí Múzeumot. Hihetnénk, hogy élete végén kiegyensúlyozott, boldog ember volt, de sajnos nem. Gala 1982-ben távozik az élők sorából, ő 1989-ben, 85 éves korában, évekre elhagyva a művészeti és közéletet, magányosan, elszigetelten hal meg. Úgy tűnik, a boldogság összetettebb fogalom, mint gondolnánk, és nem feltétlenül az elért anyagi, emberi, művészi sikereken múlik.

Életműve mérföldkő a 20. század képzőművészetében, tárlata az év képzőművészeti eseménye Szatmárnémetiben” — összegzett Muhi Sándor.

Salvador Dalí a modern művészet sajátos személyisége volt. A szürrealista alkotásmód magas esztétikai szintre emelésével egyszerre nyitott és tetőzött be egy korszakot. A szürrealisták közé sorolt művész számtalan érdekes, nehezen megfejthető, első látásra szinte értelmetlennek tűnő szimbólumot alkalmazott a művein. Mindenben a különcséget kereste, igyekezett olyan képeket alkotni, amelyek meghökkentik, sőt, megbotránkoztatják a nézőt, és a szemlélő ráadásul nem is tud mit kezdeni az eléje táruló látvánnyal. A múltat, a jelent és a jövőt szimbolizálta, utalva arra, hogy a világon minden mulandó.

Az egyedülálló kiállítás október 10-ig tekinthető meg a művészeti múzeumban.

Elek György

 

 

Megint odaadták a telket
Harmadjára szavaz a szatmárnémeti tanács a Országos Beruházási Vállalat (CNI) uszodaépítése ügyében, március és október után megint napirenden volt ez a terv a mostani, novemberi tanácsülésen.
Advent: az utolsó méterek
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.
Természetes egészség a Bioshopban (X)
Napjainkban egyre többen és egyre többet foglalkozunk egészségünkkel, annak megőrzésével. Mivel csak a legjobbat szeretnénk önmagunknak és családtagjainknak, előszeretettel fordulunk a természetes alapanyagokból készült, bio- és natúr termékek irányába. Ezek beszerzésére bizalommal térhetünk be a szatmárnémeti Bioshop bioboltba, ahol minőségi natúr termékek széles választékával találkozhatunk.
Cookie