×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Sport

Dan Gavrilescu soviniszta megnyilvánulása

2013.04.10 - 07:15
Megosztás :
 • Dan Gavrilescu soviniszta megnyilvánulása

  Magyarokat, szatmári adófizetőket gyalázó Facebook–bejegyzései miatt kivizsgálást indíthat Dan Gavrilescu, a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgója ellen az Országos Diszkriminációellenes Tanács. A harmadosztályos együttes vezetősége is büntetheti.

  „…ha élne Vlad Ţepeş, akkor mintegy 40 ezer szatmárit húzna karóba” („Roata sa ti-o de-a Vlad Tepes,daca ar fi acuma printre noi,ar trage prin ea vreo 40.000 de satmareni!”), „Gázt engednék rátok, és lágerbe küldenélek! Nem volt elég nektek, hogy évekig iga alatt tartottatok...?” („V-as gaza pe toti si v-as pune in lagare! Nu v-a ajuns cat ne-ati tinut in jug atatia ani...??”) — többek között ezen hozzászólások miatt fordult Kereskényi Gábor, az RMDSZ Szatmár megyei parlamenti képviselője az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz. A kommenteket a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgója, Dan Gavrilescu írta Dorel Coica polgármester Facebook-oldalán.

  „Szatmárnémetiben a város által finanszírozott labdarúgó–egyesület egyik sportolója a Facebook közösségi oldalon a polgármester hivatalos oldalán több magyarellenes hozzászólást tett közzé, amely sértő és gyűlölködést gerjeszt a magyar ajkú szatmári lakosság irányába — olvasható az RMDSZ hivatalos oldalán közzétett hírben. — (...) Ebben az esetben egy olyan sportolóról van szó, aki a fizetését azoknak az adólejeiből is kapja, akiket nem igazán szívlel. Nagyon fontos, hogy fellépjünk ezen megnyilvánulások ellen, hiszen ezek az ultranacionalista felhangok újhajnalukat élik. Úgy látom, hogy a választások elmúltával egyesek az ilyen jellegű megnyilvánulások által próbálják ezeket napirenden tartani” — hangsúlyozta Kereskényi, majd a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület történelmének fontosságát taglalta: „A sértő magyarellenes kijelentések méltatlanok ahhoz a nagy múltú sportklubhoz is, amelynek aranycsapatában az 1970-es években románok, magyarok, svábok és romák egyaránt játszottak. A sportegyesület játékosai között különböző etnikumok is jelen voltak, hiszen a sport a fair playről szól, nem pedig a nemzetek közötti gyűlöletkeltésről” — vélekedett Kereskényi, aki elmondta, kedden írásban nyújtotta be észrevételét az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz, illetve a Szatmárnémeti Olimpia FC labdarúgó–egyesület vezetőségéhez, amelyben a klub játékosának a megbírságolását és felelősségre vonását, valamint az ügy mielőbbi kivizsgálását kérte.

  „Az Olimpia FC igazgatótanácsa pénteken ül össze, megtárgyalja a beadványt és meghozza a szükséges döntéseket. Ezeket a jövő hét elején közöljük majd a játékossal” — mondta lapunknak Dan Băbuţ, az együttes elnöke, de hozzátette, nem kellene asszociálni az Olimpia FC-vel Gavrilescu megnyilvánulását, ugyanis azt nem a klub honlapján és nem a sajtóban tette, hanem a magánvéleményét fejtette ki egy közösségi oldalon.

  A Facebook–bejegyzések büntethetők

  A Maros megyei táblabíróság egyébként nemrégiben egy ilyen ügyben hozott ítéletet. A Maros Megyei Prefektusi Hivatal egyik közalkalmazottja megfellebbezte az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) egyik ítéletét. A CNCD azért büntette az illetőt, mert facebookjának kezdőoldalán náci szlogeneket jegyzett be. A táblabíróság azonban nem változtatta meg a CNCD határozatát hangsúlyozva, a Facebook egy nyilvános oldal, és az itt történő bejegyzéseket nem lehet egy privát e-mail-lel hasonlítani. „A Facebook szocializációs rendszer nem azonos egy elektronikus postafiókkal. A Facebook–profil — még akkor is, ha csak az ismerősök, vagyis egy szűk kör számára elérhető — nyilvános, így akármelyik »barát« továbbíthatja az információkat” — jegyezte meg a táblabíróság.

  Nem az első ügye

  Gavrilescunak egyébként nem ez az első agresszív megnyilvánulása, ugyanis tavaly, év elején, a nagyszalontai edzőtáborban az egyik ifijátékost, Ritli Rault verte meg. A klub vezetősége rövid időre kizárta a keretből a 26 éves középpályást, aki nyáron Drobeta Turnu Severinen, az élvonalbeli együttesnél próbált munkát keresni. Miután onnan hazaküldték, az Olimpia FC visszafogadta a keretbe. „Új szerződést írt alá, vagyis új belső szabályzatot fogadott el ezáltal, és a tavalyi ügye elévült. Figyelembe vehető, de nem összeköthető a két ügy, vagyis ebben az esetben tiszta lappal indul a tárgyaláson Gavrilescu ügye. Ha ezek után idén még elkövet bármilyen vétséget, kizárható a keretből” — fogalmazott Băbuţ.

  Pesek Attila

  Cookie