×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
9 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

Dan Nica a PSD új biztosjelöltje

2019.10.01 - 18:02
Megosztás :
 • Dan Nica a PSD új biztosjelöltje

  Viorica Dăncilă miniszterelnök Dan Nica EP-képviselőt javasolja az Európai Bizottságba (EB), akinek a jelöltségéhez kedden megkapta pártja támogatását — tudta meg a hotnews.ro hírportál.

  A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) végrehajtó bizottsága kedden ült össze, hogy új jelöltet nevezzen meg az EP jogi bizottsága által leszavazott korábbi jelölt, Rovana Plumb EP-képviselő helyett.

  A Hotnews a zárt ajtók mögött zajló ülésről kiszivárgott értesüléseire hivatkozva azt közölte, hogy — a távközlési mérnöki oklevéllel rendelkező, 2000 és 2004 között Romániában távközlési miniszteri tisztséget is betöltő 59 éves — Nicát Dăncilă javasolta a posztra, és ehhez megszerezte a PSD végrehajtó bizottságának egyöntetű támogatását.

  Nica voltaképpen Dăncilă számára nem „pótmegoldás”, hiszen Románia — Ursula von der Leyen kérését teljesítve — eredetileg két biztosjelöltet javasolt, Plumbot és Nicát, majd az EB új elnökének a választása végül a női jelöltre esett.

  A romániai jobbközép ellenzék egyébként a PSD mindkét jelöltjét alkalmatlannak tartja az európai biztosi posztra. Nica esetében azt emlegetik fel, hogy 2016 novemberében bűnvádi eljárás indult ellene az egyik leghangzatosabb, kilenc volt minisztert érintő romániai korrupciós ügyben, az úgynevezett Microsoft-aktában, amelyet szerintük a többi volt tárcavezetőhöz hasonlóan csak azért úszott meg, mert 2018 februárjában a feltételezett elévülése miatt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) ejtette az ügyet.

  A DNA szerint a bukaresti oktatási és informatikai tárca, valamint a pénzügyminisztérium több korábbi vezetője néhány tízezer és több millió euró közötti csúszópénzt fogadott el, hogy a piaci árnál 30–40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjon jóvá.

  Az új jelöltről Klaus Iohannis államfő is konzultálni akart Dăncilával, a szociáldemokrata kormányfő azonban visszautasította a kormányt rendszeresen bíráló jobboldali elnök meghívását.

   

  Cookie