×
2020. 09 24.
Csütörtök
Gellért, Mercédesz
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.33 RON
Szatmárnémeti

Déligyümölcs-fák szatmári kertekben

2020.01.24 - 13:35
Megosztás:
Déligyümölcs-fák szatmári kertekben

A nemesítéseknek, de az egyre enyhébb teleknek is köszönhetően egyre több mediterrán növény telel át a mi éghajlatunkon is, sok déli-gyümölcs-termő nevelhető a szabad ég alatt a kertben, vagy balkonon.

Citromot, banánt, fügét, gránátalmát, kivit (jenny fajta), datolyaszilvát (kakit) ajánl bátran a kertész bárkinek, akinek kertje, vagy dézsányi helye van az erkélyen, ezek a fák és cserjék már mifelénk is szépen áttelelnek és sokkal ízletesebb gyümölcsöt hoznak, mint amilyenek a boltban vásárolhatóak. Ezekről Kulitár Mihály, a szatmárnémeti Everde kertésze beszélt lapunknak.

Az öntermékeny Jenny-kivi a kiültetést követő engyedik évben kezd el teremni, bőséges termést ad minden évben, jó választás lehet a kétszer termő füge is, amelyik Földközi tenger környékén élő társaihoz képest kisebb termést ad, de ez nagyon ízletes és júliusban és októberben, az első fagyokig megörvendezteti gyümölcseivel gazdáját.

A citrom (tövises triptera fajta) annyira jól bírja a hideget, hogy néha még januárban is megtartja a leveleit, minden gond nélkül kint tarható a mi vidékünkön is. Tavasszal, virágzáskor a méhek és a beporzók kedvence lesz, annyira erős, vonzó illata van a rovarok számára. Ilyenfajta népszerűsűgűnek köszönhetően minden virágja gyümölcsbe fordul, gazdag, akár 10 – 14 kilónyi alapanyagot biztosítva teához, szörphöz, süteményhez, de szárítva, őrölve húsok ízesítője is lehet.

Az indián-banán (paw-paw, vagy asimina), amelyik szintén megél mifelénk, nem csak terem, de díszít is, hiszen virágja is van, illetve árnyékolásra is használható, mert fă helyett inkább cserje-jellegű, fut mint a lonc. Terasz, vagy balkon is befuttatható vele, tömbáhzak erkélyén egy 10-15 literes dézsában is elél, pokróccal beterítve vödörben is áttelel. Szabadföldben, vagy zárható erkélyen pedig gondozás nélkül vészeli át a hideg évszakot. Hármas fürtben terem a harmadik évtől, ha sok napot kap augusztus végére érleli be gyümölcseit, amelyik főleg állagában, semmint kinézetében hasonlít a banánra.

Nagyon népszerű kezd lenni a főleg kakiként ismert datolyaszilva, ez a növény paradicsom méretű, szilvaszerű gyümölcsöt terem októberre, kiültetését követő harmadik – negyedik évben. Téli gondoskodás csak az első évben igényel, utána gond nélkül áttelel, locsolni is csak csemete korában kell, de a későbbi öntözést nagyobb gyümölcsökkel hálálja meg.

A délszaki növényeket ugyanúgy lehet ültetni, mint mérsékelt égövi társaikat, Kulitár Mihály kertész mégis azt javasolja, hogy inkább a tavaszi ültetés mellett döntsön, aki ilyen fát szán a kertjébe, mert akkor sokkal erősebb gyökérzettel éri a tél, mintha ősszel került volna ki szabadföldbe.

Princz Csaba

 

Cookie