×
2021. 05 12.
Szerda
Pongrác
13 °C
Derült
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Diáknyelvi szavak, szókapcsolatok, szövegek gyűjtésébe kezdtek

2021.04.12 - 18:30
Megosztás:
Diáknyelvi szavak, szókapcsolatok, szövegek gyűjtésébe kezdtek
fotó: freepik.com
Málnási Ferenc nyugalmazott magyartanár a diáknyelvi szavak, szókapcsolatok, szövegek gyűjtéséhez kéri a jelenlegi vagy volt diákok segítségét, mivel A diáknyelv Tinivár — 2010 — Kolozsvár című szótár bővített, gyarapított kiadására vállalkozott.

Meglátása szerint kár lenne a diáknyelvet a virtuális világban hagyni, szótárba kell szerkeszteni, az utókornak elmenteni, megőrizni. „… hogy milyen volt a gimi, beszédünkkel, szóhasználatunkkal árulhatjuk el leginkább. Tanulóként édes anyanyelvünk gazdag szókészletéből azokat a szavakat válogatjuk ki, melyek pajkosak, tréfásak, néha gúnyosak, néha sértőek. (…) S ne feledkezzünk meg a számítógép és a telefon felkínálta szavakról, kifejezésekről, meg az ikonokról, jelekről, emojikról, amelyekkel 'beszélgetünk', üzengetünk, csetelünk” — fogalmazza meg gondolatait Málnási Ferenc, aki kihangsúlyozza, hogy a legutóbbi diáknyelvi kiadvány megjelenése óta egy új, azóta született szavak, szókapcsolatok, betűkombinációk, különös ikonok, nevető-síró-szomorú-vidám stb. fejek, emojik, szövegek stb. keresése, kutatása kezdődhet azzal a céllal, hogy szótárba foglalják őket.

Az akciót a Domus Hungarica Alapítvány, a Nyelvünk és Kultúránk folyóirat, dr. Balázs Géza, az ELTE professzora és az Anyanyelvápolók Szövetsége is támogatja. A nyugalmazott pedagógus arra kér mindenkit, emlékezzenek a diákkorukra, s a köznyelvi szavak diáknyelvi változatát, szinonimáját, szókapcsolatokat, szövegeket keressenek, írjanak le, és küldjék el a malnasi100@gmail.com e-mail-címre vagy postai úton dr. Málnási Ferencnek címezve (cím: Liceul Teoretic Brassai Sámuel, Cluj Napoca, Bulevardul 21. Decembrie, nr. 7.). Arra kérik az adatközlőket, hogy nevüket, életkorukat, (volt) iskolájuk nevét, természetesen tanáruk nevével együtt a szójegyzék végére írják oda. Az adatközlők nevét, iskolájukét, a segítő pedagógus nevét is közölni fogják a készülő szótár mellékletében.

S. B.

Szótár a karanténhoz  köthető új szavakról
Veszelszki Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció- és Médiatudomány Tanszékének tanszékvezető egyetemi docense a vírusjárvány magyar nyelvi hatásait vizsgáló kutatásának egyik eredményeként alkotta meg a Karanténszótárt, amely a 2020 januárja és júniusa között keletkezett új kifejezéseket tartalmazza — olvasható a Budapesti Corvinus Egyetem közleményében.
Cookie