×
2020. 07 11.
Szombat
Nóra, Lili
31 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Digitalizálódó cégbíróság

2019.09.17 - 16:48
Megosztas :
 • Digitalizálódó cégbíróság

  Szolgáltatásainak széles körét tenné elektronikus formában is elérhetővé a cégbíróság. Az intézmény elég szoros jogi keretek között működik; kérdés, hogy mennyire sikerülhet jól a terv.

  Pár éve csökkentett bürokrácia bevezetését jelentette be a cégbejegyzésekkel foglalkozó cégbíróság (ONRC), aminek nem nagyon érezték a hatását az ügyeiket intézők. Most az elektronikus úton történő ügyintézés bevezetését és kiterjesztését tervezik, s ha tényleg lesz jótékony hatása a három éven át tartó folyamatnak, hamarosan érződnie kell az ONRC-irodákban. Főleg uniós forrásokból érkező kétszázmillió lejt fog digitalizációra költeni az elkövetkező időszakban a cégbíróság, és nem csupán online lehet majd elintézni egy csomó mindent, de lesznek önkiszolgáló e-pultok is az irodákban, ahol mindenki maga intézheti majd a cégbíróságra tartozó céges ügyeket, illetve azt is ígérik, hogy lesz átjárás a cégbíróság és például az adóhivatal adatbázisa között, nem kell egyik közhivataltól kikért papírral a másik közhivatalhoz rohangálni. Sajnos láttunk már rossz példát az ügyintézés megkönnyítése érdekében bevezetett online ügyvitelre, eddig még sehol nem sikerült úgy intézni ezeket a dolgokat, hogy tényleg ne legyen szükség személyes látogatásra az adott intézményben, remélhetőleg a cégbíróságos ügyködés ezeknél szerencsésebbre sikeredik. Bankoknál és állami közintézményeknél is személyes aláírás vagy kinyomtatott, papíron kitöltött formanyomtatvány leadása is része volt az elektronikus ügyintézésnek, ami főleg magánszemélyeket érintett, hiszen számítógép megléte mellett nyomtató és lapolvasó meglétét is feltételezte, hiszen a számítógépen kitöltött papírt kinyomtatás után kellett aláírniuk, majd lapolvasóval visszadigitalizálniuk ahhoz, hogy például e-mailben adhassanak le egy adóbevallást vagy tehessenek meg egy hivatalos adatközlést.

  Ha befejeződik az átállás a cégbírósági elektronikus ügyintézésre, ami nem feltételezi a klasszikus ügyintézés teljes kizárását a szolgáltatások közül, otthonról vagy a cégbírósági irodában beüzemelt önkiszolgáló konzolokról is lehet majd interakciózni a cégbírósággal. Cégbejegyzéseket, céggel, egyéni vagy családi vállalkozással kapcsolatos módosításokat, cégbezárásokat lehet majd ilyenformán bejelenteni, elvégezni, meg lehet majd tenni hivatalos közlönyi bejelentéseket, de csődeljárási folyamatot is el lehet majd indítani vagy le lehet zárni.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie