×
2020. 05 26.
Kedd
Fülöp, Evelin
17 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.38 RON
Gong

Díjat kapott Hatházi András

2019.01.26 - 15:49
Megosztás :
 • Díjat kapott Hatházi András

  Hatházi András színész, rendező, egyetemi professzor, a Harag György Társulat gyakori vendégművésze Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjban részesült a magyar kultúra napján, a Kolozsváron megrendezett ünnepi díjátadó gálán.

  A művészt díjazása alkalmából a társulat művészeti igazgatója, Bessenyei Gedő István méltatta.

  „Hatházi Andrást alighanem a gyermeki játékkedv és kimeríthetetlen kíváncsiság kímélte meg az éppen szakmánk legkiválóbbjait fenyegető legnagyobb veszélytől: hogy önmaga szobra legyen, hogy rutinossá váljék, hogy jól bevált pózok és mirelitgesztusok hálójába gabalyodva úgy járjon, mint Borovszky Oszkár bácsi, Harag György példázatában, aki saját papi jelmezére lépve úgy próbált előre haladni, mintha mi sem történt volna, amitől végül térdre kényszerült. Harag így foglalja össze az eset tanulságát jól ismert szuggesztív, játékos szóhasználatával: az ember ne menjen önmagába bele. Ugyanezt tanulhatjuk Hatházi Andrástól is, aki szerepek százaival, publikációk, könyvek, fordítások, rendezések, megérdemelt díjak és kitüntetések, műhelymunkák tucatjaival a háta mögött is tud és mer „nem tudni”, azaz tovább keresni, kérdezni, kutatni, fürkészni, megismerni a megismerhetetlenség örök titkait” — fogalmazott Bessenyei.

  Az UNITER- és Jászai-díjas színész a Harag György Társulat Tizenöt próbálkozás a színészetre című előadásának szerzője és szereplője, amely legutóbb január 25-én Nagyváradon, a MAFESZT programjában szerepelt. A Tom Dugdale által rendezett előadás emellett számos színházi fesztiválon, mások mellett az egyik legrangosabb kortárs magyar drámafesztivál, a debreceni Deszka fesztivál műsorában is szerepelt.

  A Harag György Társulat munkaközössége ezúton is szívből gratulál a díjazottnak!

   

  Cookie