×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Belföld

DNA: Irinel Popescu és Vasile Ciurchea volt CNAS-elnököket bíróság elé állítják kenőpénzt elfogadása miatt

2021.03.31 - 12:46
Megosztás:
DNA: Irinel Popescu és Vasile Ciurchea volt CNAS-elnököket bíróság elé állítják kenőpénzt elfogadása miatt
Bíróság elé állítják az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) két volt elnökét, Irinel Popescut és Vasile Ciurcheát vesztegetés elfogadása és hivatali visszaélés miatt - közölte szerdán a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vád szerint aláírtak egy sor kiegészítő iratot, amelyekkel túlbecsült árú szerződéseket ítéltek oda, több mint 8 millió eurós kárt okozva ezzel a CNAS-nak.

A DNA által az AGERPRES hírügynökségnek kiküldött közlemény értelmében Irinel Popescu és Vasile Chiurchea az egészségbiztosító pénztár elnökeként, 2007 februárja és 2009 januárja, illetve 2009 januárja és decembere között követte el a vádiratban szereplő bűncselekményeket. A CNAS volt elnökei szabadlábon védekezhetnek.

Az ügyben bíróság elé állítják a HP Románia kft-t is (jelenlegi nevén az Enterprise Services Románia kft.) hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt, a vállalat akkori vezérigazgatójával pedig vádalkut kötöttek az ügyben.

A korrupcióellenes ügyészek szerint a CNAS és a HP Románia között a 2007 és 2009 közötti időszakban négy kiegészítő irat született az intézmény informatizálását célzó szerződéshez, amelyekkel műszaki asszisztencia szolgáltatásokat nyújtottak az intézménynek, valamint képzést az alkalmazottaknak az integrált informatikai rendszer (SIUI) kezelésére. Ezekre a szolgáltatásokra nem született közbeszerzési kiírás és túlbecsült árakat szabtak meg rájuk, miközben a kivitelezéseket egy másik cég biztosította, sokkal alacsonyabb (piaci) áron, mutat rá a DNA.

A vádirat szerint Vasile Ciurchea és Irinel Popescu kenőpénzt kért és fogadott el az említett időszakokban a HP Romániától és annak alvállalkozóitól.

A DNA lefoglalta a CNAS két volt elnökének és a HP Románia cégnek az ingó és ingatlan vagyonát. A cég 8.395.490 eurót a DNA rendelkezésére bocsátott a károk megtérítésére, áll még a korrupcióellenes ügyészség közleményében.

A két ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja.
AGERPRES

A bíróság elutasította Liviu Dragnea feltételes szabadlábra helyezési kérelmét
A fővárosi 5. kerületi bíróság kedden megalapozatlannak ítélte és elutasította Liviu Dragnea volt szociáldemokrata elnök feltételes szabadlábra helyezését.
Április 19-én hallgatják ki Florian Bodog szenátort, aki ellen a DNA bűnvádi eljárást indítania
A szenátus jogi bizottsága április 19-én hallgatja ki Florian Bodog szenátort, volt egészségügyi minisztert, aki esetében a DNA a felsőház hozzájárulását kérte a bűnvádi eljárás elindításához - jelentette ki hétfőn Iulia Scântei, a szakbizottság elnöke.
Florian Bodog volt miniszter mentelmi jogának megvonását kéri a DNA a szenátustól
A korrupcióellenes ügyészség (DNA) a szenátus hozzájárulását kéri a Florian Bodog volt egészségügyi miniszter elleni bűnvádi eljárás elindításához.
Cookie