×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Sport

Döntővel felérő elődöntő a Román Kupában

2021.02.19 - 10:32
Megosztás:
Döntővel felérő elődöntő a Román Kupában
Tizenegy évvel ezelőtt elődöntőt, 2018-ban és 2019-ben döntőt, tavaly viszont negyeddöntőt, 2021-ben pedig ismét elődöntőt játszik egymás ellen a Román Kupa sorozatban az utóbbi évek két legjobb női kosárlabdacsapata, a VSK és a Sepsi-SIC.

Románia két legjobb csapatának a küzdelme zárja majd szombaton a női kosárlabda Román Kupa elődöntőjének a programját: a címvédő Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC és a Szatmárnémeti VSK ma 19 órától mérkőzik meg a szatmárnémeti Both Katalin Sportteremben.
A két együttesnek ez lesz az ötödik találkozója a Román Kupában. Először a 2009–2010-es kiírás elődöntőjében játszott egymás ellen a szatmárnémeti és a sepsiszentgyörgyi csapat, és az volt az egyetlen, amikor a piros-fehérek nyerni tudtak: Dan Fleșeriu edző iányításával 83–76-os VSK-siker született. A következő nyolc évben viszont elkerülte egymás a VSK és a Sepsi a kupasorozatban, de a legutóbbi három kiírás mindegyikében megmérkőztek: 2018-ban és 2019-ben döntőt játszottak, és mindkét alkalommal a háromszékiek nyertek 62–48-ra, illetve 69-65-re, tavaly pedig már a negyeddöntőben összesorsolták a két csapatot, és a zöld-fehérek 161–130-as összesített oda-visszavágón búcsúztatták a szatmáriakat. 
Szatmárnémeti a második alkalommal lehet a Román Kupa négyes döntőjének a házigazdája. Először 2011-ben látta vendégül a sorozat négy legjobb csapatát, és akkor a CSS Craiova elleni elődöntőbeli sikerrel jutott fináléba, amit végül elvesztett az ICIM Araddal szemben. Az volt a VSK második ezüstérme a kupasorozatban, mivel azelőtt a 2010-es fináléban az MCM Târgoviște verte a szatmáriakat. 
Azóta a VSK gyűjteményébe még bekerült két ezüstérem a kupaküdelmekről (az említett 2018-as és 2019-es, Sepsi elleni finálék után), a háromszéki város viszont öt kupagyőzelemnél tart.
A bajnokságban a Sepsi ebben az idényben legyőzte a VSK-t: a január 9-i, sepsiszentgyörgyi találkozón a házigazdák 80–69-re győztek. Jelenleg a háromszékiek vezetik a Nemzeti Liga táblázatát 11-ből 11 győzelemmel, a VSK pedig a harmadik 9 győzelemmel és 1 vereséggel, de még pótolnia kell egy elhalasztott bajnokit az Agronomia ellen (ha érvényesült a papírforma, akkor a VSK feljön a második helyre, az FCC Baschet Arad elé).

Az Agro a „lucky loser”
Az elődöntő másik ágán a Kolozsvári Universitatea az Agronomia Bukaresttel mérkőzik. A kolozsváriak megnyerték a selejtező-csoportjukat az FCC Baschet Arad, az Olimpia Brassó és a Phoenix Konstanca előtt, míg a fővárosiak a másodikok lettek a szériájukba a VSK mögött, illetve a CSM Alexandria és a Kézdivásárhelyi SE előtt. 
Mint ismeretes, az idei kupakiírás két „buboréktornával” kezdődött, a csoportelsők jutottak tovább, a címvédő Sepsi-SIC pedig alanyi jogon vehet részt a Final Fourban. A mezőnyt sorsolás utján egészítették ki, a két csoportmásodik közül pedig az Agronomiának kedvezett a szerencse, aki negyedikként csatlakozhat az elődöntőhöz. 
Az Agronomia a bajnokságban 1 győzelemmel és 8 vereséggel a táblázat utolsó előtti helyét foglalja el, míg a kolozsváriak a 6. pozícióban vannak 6 győzelemmel és 5 vereséggel. A kincses város „egyetemistái” 71–47-re verték az Agronomiát a bajnoki találkozón.
A fővárosiak és a kolozsváriak mostani kupameccse nyitja a Final Fourt szombat délután.

NŐI KOSÁRLABDA, ROMÁN KUPA

Elődöntő
Szombat, 16.00
: Agronomia Bukarest – Kolozsvári Universitatea
Szombat, 19.00: Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC – Szatmárnémeti VSK

Döntő

Vasárnap 18 órától.

A mérkőzések követhetők Szatmárnémeti VSK Facebook-oldalán (CSM Satu Mare).

Pesek Attila

Fotó: Dan Bale

Lopez szerint Európa elitjébe tartozik a női kosárlabdacsapat döntőbeli ellenfele
Gőzerővel készül a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata a jövő héten kezdődő bajnoki döntőre, ahol sorozatban harmadik éve fog a Sepsiszentgyörgyi Sepsi-SIC-kel fog küzdeni.
A lecke fel van adva: legyőzni a Minaurt
Biztos csoportelsőként érkezik Szatmárnémetibe pénteken a Nagybányai Minaur labdarúgócsapata, hogy megküzdjön a Liga 3 alapszakaszának utolsó fordulójába a vendéglátó Városi Sportklub egyesülettel.
Döntőben a VSK kosaras lányai
Történelme során hatodik alkalommal, zsinórban pedig harmadik éve játszik bajnoki döntőt a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata, miután hétfőn idegenben is győzni tudott Arad ellen.
Cookie