×
2020. 07 14.
Kedd
Őrs, Stella
20 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.28 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Drága mulatság lesz a mobilozás

2019.09.19 - 10:21
Megosztas :
 • Drága mulatság lesz a mobilozás

  Az október 12-én életbe lépő KRESZ-szigorításra figyelmeztet a rendőrség — a mobilozó sofőrnek (de kerékpárosnak is!) az eddigi pár száz lej helyett több mint 1000 lejes bírságot kell fizetnie.

  Megszámlálhatatlan baleset és súlyos tragédia nyomán döntött úgy a közlekedésrendészet, hogy szigorítani kell a szabályokon, és még borsosabban büntetni azokat, akik vezetés, pontosabban közlekedés közben mobiltelefont vagy bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videóanyag rögzítésére vagy visszaadására alkalmas eszközt (például táblagépet) használnak. A KRESZ-módosításra augusztus 12-én bólintott rá a kormány, s a szigorítás október 12-től lép életbe — a közeledő időpontra pedig most emlékeztet a rendőrség. Figyelmeztetése messze nem csak kedves gesztus, hiszen mobilozva élünk és mobilozva közlekedünk, erről mindenki meggyőződhet, elég csak pár lépést tennie az utcán — a legújabb csodakütyübe vihogva magyaráz az óráról ellógott havernak a kiskamasz, miközben majd' feldönt a járdán; kevésbé modern „nagyimobilon” osztja meg a piaci árakat-kínálatot barátnőjével az idős hölgy a körötte lévő világra, autóra oda sem figyelve; fel sem pillant a kütyü képernyőjéről a tini, miközben átmegy (andalog) a zebrán — még lemaradna valami életbevágóan fontosról a közösségi hálón abban a pár pillanatban. A sofőr sem indexel kanyarodást jelezve, hiszen csak két keze van: az egyikben volán, a másikban mobil — és még jó, ha csak beszélget vezetés közben, s nem üzenetet és kommentet irkál. Nos, mindezeknek (elvileg) hamarosan vége lesz, ugyanis a tetten ért gépkocsivezetőket az eddigi 870 lej helyett 1160 lejre bírságolják, és 4 büntetőponttal „jutalmazzák”, de nem kivételeznek a traktorok, mezőgazdasági és erdészeti munkagépek volánja mögött ülőkkel, mint ahogy a kerékpárosokkal, elektromos rolleren gurulókkal sem — értelemszerűen az ő közlekedés közbeni mobilozásukat csak az 1160 lejnyi bírsággal honorálják.

  Kigyógyulunk az össznépi betegségből (?)

  Mindenki tudja, mennyire veszélyes vezetés — és úgy általában közlekedés — közben mobilozni, mégis mindenki fütyül a biztonságra, beleértve saját testi épségét is, és vígan csacsog, posztol, kommentel, élőben közvetít, hiszen a tomboló mobilkultusz korszakát éljük.

  A tomboló mobilkultusz korszakát éljük, hiszen akinek nincs legalább egy kütyüje, az már szinte nem is vehető emberszámba — különösen Romániában, amely dobogós helyet foglal el az egy főre jutó mobiltelefonok tekintetében. Túlzás nélkül kijelenthető: a mobilozás össznépi betegség lett (szakemberek megfogalmazásában a mobilozás az új ittas vezetés), és a pár évtizede még életmentőnek nevezett maroktelefon mára sajnos már életveszélyessé vált. Mint az összesítésekből kiderül, Európa egyre több országában vált kimagasló baleseti okká a mobil (kihangosító nélküli) használata közlekedés közben, nálunk pedig a vezetés közbeni élő közvetítés életveszélyes divatja terjedt szélsebesen, és a sok halálos áldozatot követelő baleseteknek sem volt igazán „kijózanító” hatásuk.

  A megszámlálhatatlan baleset és súlyos tragédia nyomán döntött úgy a közlekedésrendészet, hogy szigorítani kell a szabályokon, és még borsosabban büntetni azokat, akik vezetés, pontosabban közlekedés közben mobiltelefont vagy bármilyen más, szöveg, fotó- vagy videóanyag rögzítésére vagy visszaadására alkalmas eszközt (például táblagépet) használnak — s bár sokan úgy vélik, a borsos bírság nem az igazán célravezető nevelési eszköz, akadékoskodásuknak némiképp ellentmond, hogy azokban az országokban, ahol borsos, 200–400 eurós büntetéseket kell fizetnie a lebukott sofőrnek, jelentősen csökkent a mobilozás miatti balesetek száma.

  Pár hét múlva, október 12-én lép életbe a KRESZ-szigorítás, amelynek értelmében azokat a gépkocsivezetőket, akiket kezükben mobileszközökkel, szöveg, fotó vagy videó rögzítésére vagy lejátszására alkalmas eszközökkel kapnak el (és nem számít, hogy használják vagy épp csak tartják), az eddigi 870 lej helyett 1160 lejre bírságolják, és 4 büntetőpontot is begyűjtenek; de ugyanekkora összegre bírságolják a traktorok, mezőgazdasági és erdészeti munkagépek volánja mögött ülőket és a kerékpárosokat is.

  Közleményében a rendőrség ugyanakkor emlékeztet arra is: amennyiben a mobiltelefon/eszköz használata más közlekedési kihágással párosul (például a sofőr 10–20 km/h-val túllépi a megengedett sebességhatárt, nem tartja be a követési távolságot, nem adja meg a kötelező elsőbbséget a felfestett zebrán átkelő gyalogosoknak, szabálytalanul előz stb.), a jelenlegi 580 lej helyett 725 lej büntetést kell hogy fizessen, és 30 napra könyörtelenül bevonják a jogosítványát is.

  Szabó Kinga Mária

   

   

  Cookie