×
2021. 10 22.
Péntek
Előd
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Dugig vannak a szatmári piacok

2021.09.08 - 11:00
Megosztás:
Dugig vannak a szatmári piacok
Fotó: Princz Csaba
Itt az ősz, minden beérett a zöldségeskertekben, de nagy a választék a szatmárnémeti piacokon gyümölcsökből és háznál készült tejtermékekből is. A termelők szerint megcsappant a vevők száma.

Rövid, de forró nyáron vannak túl a szatmári piacokon is árusító zöldség- és gyümölcstermesztők, most van teljében a szezon, nincs olyan terményfajta, amiből ne lenne választék a piacokon. Nem csak az épp beérő alma-, szilva- és barackfajták szerepelnek a gyümölcskínálatban, de még dinnye is kapható, és még finom is, annak ellenére, hogy már túl vagyunk Lőrinc napján.
A piaci árusok érzik az utóbbi időben sorra nyílt hipermarketek dömpingjének a kistermelői termékekre gyakorolt negatív hatását, de lehet, hogy a koronavírus-járvány miatti megszorítások is hatással vannak a jelenségre, mindenesetre egyre csökken a vásárlók száma a piacokon, kevesebben járnak, mint más, szeptemberi piacnapon megszokott volt. Tavalyhoz, de még tavalyelőtthöz képest sem igazán változtak a piaci árak, a vásárlóknak mégis örökösen az az érzésük, hogy mindig többe és többe kerül a vásárlás, sokba kerülnek már nemcsak a hústermékek, de a zöldségek is.
Az őszi befőzések és berakások időszaka van, ehhez minden alapanyag adott a szatmárnémeti piacokon. Rengeteg a padlizsán, a paprika, a bab, és a befőttnek, lekvárnak való gyümölcsökből is elégséges a választék. Nincs még dömpingje a káposztának, a sokak kedvencének számító téli savanyúság alapanyagára még várni kell, nem érett még be a dió sem, az ősz későbbi időszakának terményeire körülbelül egy hónapot kell még várni.
A héten ezekre az árakra kell számítani a szatmárnémeti piacokon: kápia paprika: 5 lej/kg, pritaminpaprika (gogos) 6 lej/kg, káposzta: 4 lej/kg, fokhagyma: 25 lej/kg, paradicsom: 5–6 lej/kg, hagyma: 3–4 lej/kg, sárga paprika: 2,5 lej/kg, sárgarépa: 5 lej/kg, padlizsán: 2–3 lej/kg, burgonya: 2–5 lej/kg, uborka: 3 lej/kg, zeller: 5 lej/fej, leveszöldség: 3 lej/köteg, zöldpaszuly: 10–15 lej/kg, szilva: 2–4 lej/kg, körte: 5 lej/kg, alma (többféle) 3–5 lej/kg, barack: 5–8 lej/kg, szőlő: 6 lej/kg, házi levestészta: 30–40 lej/kg, zakuszka: 20 lej/kg, csalamádé: 6–8 lej/kg, paradicsomlé: 10 lej/liter, tehéntúró: 15 lej/kg, tejföl: 16 lej/liter, tehéntej: 3 lej/liter, tojás: 1 lej/darab, juhsajt: 35 lej/kg, tehénsajt: 25 lej/kg, juhorda: 35 lej/kg, puliszkatúró (juh): 35 lej/kg.


Princz Csaba

 

Jutalmazták az idős házaspárokat
A vírushelyzet ellenére sem hagy fel régi jó szokásával a szatmárnémeti városvezetés, továbbra is rendszeresen megtartja azt az eseményt, melynek során oklevelet és pénzjutalmat kapnak a régóta egy háztartásban élő szatmárnémeti házaspárok.
Luxusücsörgő az új főtéren
Már rég folyik a munka Szatmárnémeti új főterén, de még mindig derülnek ki újdonságok: lesz például egy speciális kialakítású rész is, illetve a régi burkolat is vissza fog kerülni egy részre.
A körgyűrű építői és pojácái
Vannak, akik a népszerűvé válás igénye nélkül dolgoztak azon, hogy elkezdődjön és haladjon a körgyűrű építése, és vannak, akik meglovagolják a beruházás keltette hullámot, bármiféle erény nélkül.
Cookie