×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Ébredezik a kulturális élet Nagykárolyban

2021.01.09 - 11:53
Megosztás:
Ébredezik a kulturális élet Nagykárolyban
Mivel Nagykároly fertőzöttségi rátája az 1,5 alatti értékre zsugorodott, ez lehetővé tette, hogy ismét elkezdjék a kulturális események szervezését a városi színházban. Mennyire mernek előre tervezni, milyen szintű az érdeklődés a közönség részéről? — erről beszélgettünk Bogdan Georgescuval, a Nagykárolyi Kulturális Igazgatóság vezetőjével.

„A fertőzöttségi mutatók csökkenése lehetővé tette számunkra, hogy a színház befogadóképességének 50 százalékos kihasználásával — ez mintegy 100–110 férőhelyet jelent a gyakorlatban — ismét elkezdjünk egyeztetni a tervezett előadásokról a különböző társulatokkal, intézményekkel. A nehézséget továbbra is a bizonytalanság okozza, hiszen ha a következő két héten romlik a fertőzöttségi ráta, akkor ismét át kell térnünk a 30 százalékos kihasználtságra, vagy — és ez a rosszabbik eset — ismét be kell zárnunk a színházat.

Egyelőre azonban bizakodunk, reménykedünk és örülünk, hogy az elmúlt egy év tapasztalatai után is sokan keresnek minket, és úgy tűnik, van igény a kulturális programok iránt. Jövő héten ugye gyerekelőadással indítunk, ami nagy közérdeklődésre tart számot, aztán pedig következik a román és a magyar kultúra napja, amikre ismét kiállításokkal, online szavalóversenyekkel készülünk.

Folyamatosan egyeztetésben vagyunk azon színházak vezetőivel, amelyekkel már hosszabb ideje működünk együtt. Sok helyen február elsejétől tervezik a nyitást, így várhatóan nálunk is elkezdődnek a színházi előadások. Ahol nem sikerült a bérleteket lezárni, ott pótoljuk az előadásokat. A tervezett időpontokról pedig értesíteni fogjuk a közönséget. Hogy ebben az évben lesznek-e bérletes előadások, azt még senki nem tudja megmondani. A leginkább elképzelhetőnek azt tartom, hogy előadásokra szerződünk a különböző társulatokkal, és bizakodunk, hogy minden zökkenőmentes lesz ahhoz, hogy a vállalásokat meg is tudjuk valósítani. A nagy tanulsága a tavalyi évnek az, hogy az online platform nyújtotta lehetőségeket ki kell használnunk, illetve az, hogy minden félnek — szervezőnek, fellépőnek, közönségnek — a kompromisszumra kell törekednie a jövőben, hiszen nem tudhatjuk, hogy ebben a világszinten tapasztalható bizonytalanságban mikor kell ismét rugalmasan, együttműködve túllépni a különböző akadályokon” — mondta megkeresésünkre Bogdan Georgescu. 

Fotó: SZFÚ archív

Két légzéstámogatót kapott a nagykárolyi kórház
Ezen a héten adta át a szatmári Rotary Club a Nagykárolyi Városi Kórháznak az adományokból megvásárolt két életmentő oxigénterápiás készüléket és a használatukhoz szükséges fogyóeszközöket.
Kulcsrakész a nagykárolyi oltási központ
Pénteken délelőtt az utolsó simításokat végezték a nagykárolyi oltási központban. Mint ismeretes, Szatmár megye 12 vakcinaközpontjának egyikét Nagykárolyba helyezték ki annak érdekében, hogy az ehhez a körzethez tartozóknak ne kelljen messzire utazniuk ahhoz, hogy beoltathassák magukat.
Minden fotó magában rejt egy történetet
A bukaresti Magyar Kulturális Intézet szervezésében került sor arra a kiállításra, melyen a nagykárolyi Vasile Vénig László Fotóklub alkotója, Bikfalvi Zsolt képeit tekinthette meg a nagyközönség.
Cookie