×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Ecstasyval felpörgetett buli

2019.09.04 - 09:00
Megosztas :
 • Ecstasyval felpörgetett buli

  Nem kevesebb mint 449 ecstasy tablettával és öt tasak speeddel kaptak el egy 20 éves dílert egy szatmári fesztivált követő after partyn. A szintetikus drogok a szakemberek szerint sokkal veszélyesebbek.

  Ma már talán nincs is olyan buli, amelynek hangulatát az alkoholos italok mellett ne akarnák felpörgetni a különféle, kis színes tablettákkal, ilyen-olyan füstölni valóval — mint ahogy történt ez szombatról vasárnapra virradó éjszaka Szatmárnémetiben, a Cerbului utca egyik magánházában, ahová a közelben tartott fesztiválról több tíz bulizó érkezett az after partyra. A felhőtlen szórakozás nem tartott sokáig, mivel a környéket ellepték a rendőrök és a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) nagyváradi irodájának ügyészei, valamint szatmári munkatársai — akik természetesen nem véletlenül jelentek meg, ugyanis fülest kaptak, hogy a bulin valaki nagy mennyiségben kínálja a kábítószert. A dílert, az alig 20 éves B. Z.-t tetten is érték terítés közben, testi motozását és személygépkocsijának az átkutatását követően pedig 449 darab MDMA (ecstasy) tablettát és öt kis tasakban kiporciózva amfetamint (speed) találtak. Mint kiderült, a fiatalember nem csak az after partyra szánta a drogot, de Szatmárnémeti szórakozóhelyei környékén is kínálgatni akarta 45–120 lej közötti darabonkénti (tablettánkénti) áron.

  B. Z.-t még vasárnap hajnalban 24 órára előállították, a Bihar megyei Törvényszék bírái pedig elrendelték 30 napos előzetes letartóztatásba való helyezését kábítószer-kereskedelem vádjával. Persze az is könnyen megeshet, hogy valamilyen jogi kiskapunak és egy jól felkészült ügyvédnek köszönhetően hamarosan ismét szabadlábra kerül — mint ahogy történt pár hónappal korábban, amikor az Arinului utcában fogtak el egy dílert 494 ecstasy tablettával az autójában, s a nyomozás közbeni batizi és érendrédi házkutatásokkor további 1404 ecstasy tablettát, 94 gramm amfetamint, 11 gramm kokaint no meg 4800 eurót és egy távcsöves légfegyvert is találtak, a férfit viszont nem helyezhették előzetes letartóztatásba, mert a nyomozást vezető DIICOT-ügyész csak 7 év és 2 hónap szakmai régiséggel rendelkezett, miközben a törvény előírja, hogy legkevesebb tíz év szakmai tapasztalat szükséges ahhoz, hogy valaki DIICOT-ügyész lehessen.

  Nem mellesleg a szintetikus drogokat a szakemberek sokkal veszélyesebbnek tartják a természetes összetevőjű tudatmódosító szereknél, ugyanis a mesterséges vegyi anyagok sokszor még a készítő által sem teljesen végigfutott kotyvasztásából jönnek létre. A szintetikus vagy dizájnerdrog egy illegális drog szintetikus (vegyileg összeállított) változata, amit kissé megváltoztattak, hogy elkerüljék az illegálisként való besorolását — ami lényegében egy vegyész által elvégzett kísérlet új drog előállítására, amit aztán legálisan lehet eladni (az interneten vagy boltokban, „herbál-dohánykeverékként”, „növényi eredetű füstölőként”, „fürdősóként” vagy épp „növénytápszerként”), s amint a hatóság utoléri ezeket az így létrehozott új szereket, és illegálissá nyilvánítja őket, az előállítók piacra dobnak egy módosított változatot, hogy kicselezzék a törvényt — a ciklus pedig végeláthatatlanul folytatódik.

  Mivel a kifejlesztett vegyi anyagok száma folyamatosan növekszik, a dizájnerdrogok használóinak esélyük sincs megtudni, hogy az általuk fogyasztott szer mit is tartalmazhat. Továbbá mivel a már ismert drogon végzett kis változtatás is olyan új drogot eredményezhet — ez gyakran meg is történik —, amelynek nagyon eltérőek a hatásai, így a fogyasztó még megbecsülni sem képes, hogy milyen hatással lesznek az egészségére annak a drognak az összetevői, amit éppen kipróbál.

   

  Cookie