×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
13 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Egészségük megőrzéséhez kapnak fogódzókat

2021.04.09 - 19:00
Megosztás:
Egészségük megőrzéséhez kapnak fogódzókat
Az egészség megőrzésének alapjairól az egyesület egyik szakembere tartott előadást / Fotó: Facebook/Asociaţia Stea Page
A Stea Egyesület Iskola a veteményeskertben projektjének legutóbbi foglalkozásán az egészséges életmód alapjairól, illetve az egészség megőrzéséről tanulhattak a résztvevők.

Tovább zajlanak a szatmárnémeti Stea Egyesület Iskola a veteményeskertben projektjének interaktív foglalkozásai. Figyelembe véve a járványügyi helyzetet és az általa okozott nehézségeket, talán most a legfontosabb, hogy a hátrányos helyzetű, marginalizálódott családok is megismerkedjenek az egészség megőrzéséhez szükséges teendőkkel, illetve magatartásokkal. Éppen ezért az egyesület legújabb foglalkozása során a résztvevők egy oktató jellegű előadás keretein belül ismerkedhettek meg azokkal az alapvető tényezőkkel, amelyek elengedhetetlenek az egészséges életmód kialakításához, illetve fenntartásához.

A nehéz helyzetben lévő családok tagjai, szülők és gyermekek egyaránt az egyesület egyik szakemberének vezénylésével tanulhattak az alapvető személyes higiéniáról, illetve arról, hogyan alakíthatnak ki egy egészséges környezetet maguk körül, továbbá az egészséges táplálkozásról, a mozgás fontosságáról és a szervezetre gyakorolt jótékony hatásairól, a pihenésről és végül, de nem utolsósorban a mentális egészségről. Az egyesület szakembere külön hangsúlyt fektetett a szénsavas üdítők, illetve a különböző energiaitalok negatív hatásainak kiemelésére és arra, hogy a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen eleme az egészség megőrzésének. Végezetül a résztvevők az alvás jótékony hatásaival is megismerkedhettek, hiszen a szakemberek meggyőződése, hogy ebben rejlik a szellemi egyensúly megőrzésének kulcsa.

Míg az átlagembereknek furcsa lehet a foglalkozások témája, viszont fontos tudni, hogy ezeken olyan családok vesznek részt, amelyek az élet zsákutcájában ragadva próbálnak kiutat találni. Ami számunkra természetes, az számukra sok esetben újdonság. Ezek az emberek már megtették első lépéseiket a nyomorból kivezető úton, és ha sikerül a lendületet fenntartani, csupán idő kérdése, hogy teljesen kiemelkedjenek belőle, ezek a programok pedig, amelyeken oly sok mindent tanulhatnak, akár életmentők is lehetnek számukra, és bár apró léptekkel, de egyre közelebb kerülnek egy elfogadható, biztonságos élethez.

Kallós András

Zöldségkosarak a Stea-kertből
A vitamindús eledeleket az egyesület kedvezményezett gyermekei és családtagjaik termesztik saját kezűleg.
Napközi otthonok szakembereit képezik
A Stea Egyesület révén online képzéssorozat keretében szakmai támogatásban részesülnek a hátrányos helyzetű iskoláskorú gyermekekkel foglalkozó, nappali központokban dolgozó szakemberek.
Fokozódó pollenterhelés
Ahogy folyamatosan melegszik az idő, úgy egyre többféle allergén növény pollenjével találkozhatunk.
Cookie