×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
14 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Egy hónap, ötvenezer lej bírság

2019.06.12 - 13:08
Megosztas :
 • Egy hónap, ötvenezer lej bírság

  Egy hónapja járja a szatmárnémeti utcákat az autóelszállító kocsi. Megkérdeztük a műveletet ezzel végző közterület-fenntartót, mennyi dolguk akadt a május 6. óta eltelt időszakban.

  Május 6. és június 6. között 104 szabálytalanul leparkolt járművet vitt el szatmárnémeti közterületekről az autóemelő, a „kék keselyű”, de ennél kétszer több tilosban parkolási ügyben jártak el a lopóautó kíséretében a városi rendőrök. Az elvitt autók mellett volt 111 további kiszállás, amikor az autó elvitelére nem került sor, mert a fehér kabinos Ivecóval végzett művelet elkezdésekor megjelent a vétkes sofőr, és a működési szabályzat értelmében ilyen esetekben nem kerül fel a platóra a tilosban hagyott kocsi. Ha idejében odaér a sofőr, nem kell elszállítási és telephelyen való parkoltatási díjat fizetnie, de a helyszíni bírság jár, és a szerelvény kiszállási díját is ki kell fizetnie az autósnak. Éjjel-nappal üzemel az autóelszállítás, éjszakai „rendelésük” azonban még egy sem volt az elmúlt egy hónap alatt, hétvégenként viszont voltak hívva több esethez is.

   

  Nem rekorderek

   

  Ahogy az várható volt, meghaladta a százat azoknak az eseteknek a száma, amikor hatósági személy vélte úgy, hogy egy-egy autó nagyban akadályozza az autós, a biciklis, a gyalogos vagy a buszközlekedést, és kikérte az emelőkocsit. A tevékenység múlt hónap eleji beindításakor a rendőrség, a közterület-fenntartó és a városvezetés is hangsúlyozta, hogy azért tartják közkézen az autóelszállítási feladatok ellátását, mert ebből nem profitorientált tevékenységet akarnak, és nem is rekordok felállítására törekednek. A cél az, írja a városháza sajtóosztálya lapunk kérdéseire adott válaszokat tartalmazó közleményében, hogy betartassák a közlekedési szabályokat, és csökkentsék a közlekedésre nehezedő — amúgy is nagy — nyomást a forgalmat akadályozó kocsik eltávolításával a problémás helyekről. Csak a kirívó és a forgalmat tényleg nagy mértékben akadályozó esetekhez rendelték ki a helyszínelő városi rendőrök az emelődarus kocsit, a szabálytalan parkolás tényét kimerítő más esetekben az ilyenkor szokásos bírságot rótták ki a sofőrökre.

   

  Ötvenezer lej

   

  A 104 elvitt kocsiból 2 van még most is az autóelszállítók Gara Ferăstrău utcai telephelyén — az egyik ezek közül nagyon régóta —, a többiért mind jelentkeztek rövid időn belül a pórul járt tulajdonosok. Mióta jár a lopóautó, egy hónap alatt összesen mintegy ötvenezer lejre bírságoltak a rendőrök ennek kíséretében.

   

   

  Princz Csaba

   

  Cookie