×
2020. 07 08.
Szerda
Ellák
22 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Egy lakás, két parkolóhely

2019.09.26 - 17:24
Megosztas :
 • Egy lakás, két parkolóhely

  Változnak az idők, változtat a tanács is: a Szatmárnémetiben épülő társasházak udvarán lakásonként két autónak kell helyet biztosítani. Van alsó határa a zöldterületnek és a játszótereknek is.

  Módosította a helyi városrendezési szabályozást tegnapi ülésén a szatmárnémeti tanács, a lakásonként eddigi kötelező egy parkoló helyett kettőnek kell helyet biztosítaniuk az ezentúl társasházat építő ingatlanfejlesztőknek a megyeszékhelyen. A módosító szavazást megelőző vitán felszólaló Octavian Ardelean (PSD) szerint a városvezetés túlzottan befeszül, amikor parkolóhelyekről van szó, elég lett volna csak a kettőnél több szobás lakások esetén kötelezővé tenni a két parkolóhely meglétét és összpontosítani kellene a társasházak közötti zöldövezetekre és játszóterekre is. Kereskényi Gábor polgármester szót kérve elmondta, a városvezetés sok parkolóhely iránti igénye nem múló szeszély, hiszen az utóbbi tíz évben több mint tizenötezerrel nőtt a városban bejegyzett személyautók száma. Ha nem nő a parkolóhelyek száma legalább ott, ahol ez megoldható, a városlakók élete lesz nehezebb. A komoly ingatlan-vállalkozók meg fogják tudni oldani ezt a problémát. Mint ahogy azt is meg fogják tudni oldani, hogy megfeleljenek a zöldövezetek kialakítására vonatkozó szabályoknak, amelyik ezek talajon és vízszintesen való kialakításáról szólnak és szintén van egy minimum felület, aminek meg kell lennie. Játszótér nélkül sem építhető mostantól társasház, a lakások alapterületéhez viszonyított lakók számaként minimum 1,3 négyzetméternyi játszótér kialakítása kell az építkezési engedély megszerzéséhez.

  Megszavazták a tanácsosok azt is, hogy a Romana tér közelében Augustin Ferenţiu nevét vegye fel az egyik utca. Ferenţiu a város román közigazgatási rendszerbe kerülése után Szatmárnémeti első polgármester volt 1922 és 1929 között, kultúremberként és a kisebbségek jogait tiszteletben tartó elöljáróként maradt meg emléke a köztudatban, a Poesis kulturális központ javasolta, hogy utcát nevezzenek el róla a városban.

  A napirend végén Octavian Ardelean azt kérte a városvezetéstől, gyakorítsa a zebrák számát a Lucian Blaga úton, mert a Dorobanţilor utcai kereszteződéstől a Floarea de Colţ utcai kereszteződésig egyetlen gyalogátkelő sincs az úton, buszmegálló viszont több is. A polgármester biztosította a tanácsost, hogy a városi közlekedési bizottság következő ülésén elemezni fogja az ügyet, és amennyiben megoldhatónak látja, lesznek zebrák felrajzolva az érintett szakaszon.

   

  Princz Csaba

   

  Cookie