×
2020. 08 05.
Szerda
Krisztina
30 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Vidék

Egy zarándoklat, mely összeköt

2016.08.06 - 07:40
Megosztás:
 • Egy zarándoklat, mely összeköt

  Nemzeti imánk, a Hymnus, a' Magyar nép zivataros századaiból közös eléneklésével hajtottak főt igen sokan péntek délután. Immár 27. alkalommal került megrendezésre a Kölcsey-emléknap és -főhajtás a sződemeteri református templom kertjében.

  Román nyelven — ugyan picit oroszos kiejtéssel — is elhangzott a Himnusz. Az alkalmon ugyanis olyan, a Moldovai Köztársaságból érkezők is részt vettek, akik nem, vagy alig beszélik a magyart, ám ennek dacára büszkék magyar indentitásukra, származásukra. Szó volt ugyanakkor arról is, hogy az oktatás a megmaradásunk kulcsa. „Embert nevelni” — fogalmazta meg Pataki Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója azt, hogy milyen üzenetet küld a mának, a 21. századnak a nagy költő, gondolkodó. Egyébként magyarországi támogatás révén javában épül már a leendő Kölcsey Kulturális Központ.

  Tárogatószó és — ahogy az lenni szokott — rekkenő hőség fogadta Kölcsey szülőfalujában a megemlékezőket. Varga Sándor, a szatmári Harag György Társulat színművésze mondta el a Himnuszt. Az esemény főszervezője, Muzsnay Árpád, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület főtanácsosa köszöntötte az egybegyűlteket, aki a felelősségről szólt. „Nemzeti imánk szerzőjére emlékezve a ma megrendezésre kerülő sződemeteri Kölcsey-ünnepségen vajúdó és válságba jutott Európánk égető problémája is a szemünk előtt lebeg. A Kölcsey Ferenchez hasonlóan szintén összmagyarságban gondolkodó Szabó Dezső mondását időszerűsítve: minden magyar felelős minden magyarért. (…) Nem kell-e épp itt, nemzeti imánk szerzőjének falujában konkrétan és jelképesen keblünkre szorítanunk a földkerekség lakóinak azon részét, kik talán néhány szón kívül semmit sem értenek magyarul, de velünk azonos származásúnak tartják magukat, arra büszkék, s hajlandók áldozatot is hozni, hogy őseik kultúráját, szokásait megismerjék, s utódaiknak továbbadják? (…) Sződemeter s az itt született, európai gondolkodású Kölcsey gyűjtő fókuszává kell váljék mindazoknak, akik Kárpát-medencei származásúnak vallják magukat, arra büszkék, s hozzánk tartozókként gondolkodnak és viselkednek!” — fogalmazott.

  Az épített és a szellemi örökség egymásrautaltságáról értekezett beszédében Pakulár István tasnádi parókus lelkipásztor. Mint kifejtette, ennek jegyében — és számos támogatónak köszönhetően — kezdtek neki a Kölcsey Kulturális Központ építésének. Reményeik szerint mihamarabb el is készülnek vele — szerencsére jól haladnak. Üdvözölte a jelenlévőket Gheorghe Marian, Sződemeter polgármestere, valamint László Róbert, a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont igazgatója is.

  Méltatta a református közösség elszántságát — napjainkban építeni! — Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is, aki megköszönte ugyanakkor Muzsnay Árpádnak a szervezést. Megígérte azt is, hogy a jövő évi főhajtásra már jobb úton jöhetnek el a főhajtás zarándokai. És azt is megjegyezte, hogy ezen a megemlékezésen részt venni felbecsülhetetlenül sokat jelent. A világ magyarsága számára az itt elhangzó gondolatok „betömik” az ide vezető út kátyúit, lyukait. Kölcsey időszerűségéről szólt a továbbiakban Pataki Enikő igazgató: a jó iskola feladata túlnő a tananyag továbbadásán, elsősorban embernek kell neveljen.

  Ungurean Vladimir, a Moldovai Magyarok Egyesületének elnöke üdvözölte a jelenlévőket magyar és román nyelven, majd kéttucatnyi moldovai, magyar származására büszke diák mondott Kölcsey-verset románul. Ezek a sorok, nemzeti imánk a nagyvilágban mindenhol rólunk és nekünk szól — mutatott rá beszédében Kónya Melinda, a Hollandiai Magyar Szövetség alelnöke. Számos diák is közreműködött, helyiek, tasnádiak, szatmárcsekeiek, álmosdiak; és szatmári népdalcsokorral kedveskedett Nauner Agárdi Éva vezetésével a mátészalkai aranyfokozatú Dancs Lajos Népdalkör. Koszorúzással ért végett a lélekmelengető rendezvény, illetőleg — természetesen — a Himnusz eléneklésével.

  Megyeri Tamás Róbert

   

   

   

  Cookie