×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Egyre gyakoribb, de nem veszélytelen

2019.12.09 - 08:00
Megosztás:
Egyre gyakoribb, de nem veszélytelen

Egyre több kismama dönt úgy, hogy császármetszéssel hozza a világra gyermekét, még akkor is, ha a műtéti beavatkozás nem indokolt. Országosan a császármetszések aránya meghaladja a természetes szülésekét, de a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 24% alatt van.

A romániai állami kórházakban a császármetszések aránya nemrég meghaladta a természetes szülésekét, elérve az 53,6 százalékot. A magánkórházakban ezzel szemben a születések több mint háromnegyede császármetszés segítségével történik. Adela Cojan, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nemrég kinevezett elnöke elmondta, hogy jelenleg 2700 lejt fizet a kórházakban a biztosítópénztár a császármetszések esetén, egy természetes szülésért pedig 1600 lejt számolnak el. A pénztár elnöke szerint sajnos ezzel részben arra buzdítják a kórházakat, hogy a császármetszés felé irányítsák a kismamákat, még ha nem is nyilvánvalóan. A szülész-nőgyógyász szakemberek szerint a leendő anyukák között még mindig terjed ugyanakkor az a hiedelem, amely szerint a császármetszés kíméletesebb a hüvelyi szülésnél, a hátrányokkal viszont már sokkal kevésbé vannak tisztában a leendő anyukák.

A Szatmár megyei kismamák közül is sokan választják a császármetszés lehetőségét, főként a magánklinikákon. Sokan ráadásul nem Szatmár megyében, hanem Biharban, Máramarosban, esetleg Magyarországon, Fehérgyarmaton vagy Debrecenben hozzák világra gyermeküket. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház azonban jól áll a természetes szülések-császármetszések aránya terén — magyarázta lapunk érdeklődésére Constantin Demian, az egészségügyi intézmény szóvivője. „Az idei évben, december elsejéig 1588 születést regisztráltak a megyei sürgősségi kórház szülészetén, ebből 379 alkalommal került sor császármetszésre, tehát az esetek 23,86 százalékában” — mondta Demian. 

Császármetszés: hasi műtét

Császármetszésnek nevezik azt a hasi műtétet, amelynek során a szülész a méh megnyitásával segíti világra a születendő babát: általánosságban elmondható, hogy bármely olyan anyai vagy magzati állapot esetén el lehet végezni az operációt, amely megnehezíti a hüvelyi szülést, illetve az anya vagy a magzat egészségkárosodásának fokozott kockázatával jár. Az eljárás előnyei közé tartozik, hogy jól időzíthető vele a szülés, emellett az anya és az orvos számára is kényelmes módszer: egy császármetszés megvan félóra alatt, míg egy normál szülés akár hat-nyolc óráig is eltarthat. Nem biztos azonban, hogy az anya és a magzat számára valóban ez a legjobb választás a szüléshez, amelynek legfőbb oka, hogy ritka, de igen komoly terhességi szövődmények léphetnek fel. A műtét során például előfordulhat melléksérülés, ami jelentősebb vérzéssel járhat. A metszés helyén keletkező heg sohasem lesz olyan erős, mint az érintetlen izomszövet, így a következő terhességek esetében ez hegszétválást eredményezhet, amely egyaránt veszélyeztetheti a szülő nő és a magzat életét

A császármetszéses születések arányányak emelkedésében több szülész jelentősnek tartja azt a körülményt is, hogy az utóbbi évtizedekben megváltoztak maguk a terhes nők is. A szülő nők kora egyre növekszik, és több a meddőség után sikeresen kezelt asszony, az ilyen esetek pedig több komplikációt hordozhatnak. Az is növelheti a császárok számát, hogy ha az első szülés császárral történik, nagy valószínűséggel a második, harmadik gyermek is így születik, bár egy császáros szülés után az anyának még mindig 60–70 százalék esélye van arra, hogy természetes úton szüljön.

Hüvelyi úton történő szülés esetén a babának, illetve a testnek is van ideje természetes módon felkészülni a születés folyamatára. Ahogy a csecsemő áthalad a hüvelynyíláson, a magzatvíz kiürül a tüdejéből. Emellett a szülőcsatornán áthaladva olyan védő hatású baktériumok kerülnek a baba szervezetébe, amelyek fontos, hogy szaporodni kezdjenek az emésztőrendszerében, mivel erősítik az immunrendszerét.

A tájékoztatás hiánya

Egy, a romániai kismamák elégedettségét vizsgáló, tavasszal készült felmérésből az derült ki, hogy a kérdőív kitöltését megelőző 18 hónapban szült kismamák 64,13 százaléka császármetszéssel hozta világra gyermekét, de nem mindegyiküknek volt rá nyomós orvosi oka — az őket kezelő szakemberek nem mindenkinek magyarázták el, miért is volt szükség a műtétre a természetes mód helyett. Sőt, három százalékuk azt mondta, az orvosa beszélte rá a császármetszésre, anélkül, hogy szakmai indoklást adott volna.

Bumbuluţ Krisztina

 

Cookie