×
2020. 07 13.
Hétfő
Jenő
14 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Egyre kegyetlenebbek a gyilkosok a megyében

2019.02.20 - 09:00
Megosztas :
 • Egyre kegyetlenebbek a gyilkosok a megyében

  Aggasztóan megnőtt a gyilkosságok száma a többé-kevésbé csendes és békés Szatmárban, de ami még aggasztóbb: az emberölések szadizmusig terjedő brutális kegyetlensége és az, hogy az elkövetők a legkisebb megbánást sem tanúsították sem a nyomozás, sem a per során.

  „Tavaly aggasztóan megnőtt az erőszakos cselekmények, a gyilkosságok és az emberölések száma, de ami még aggasztóbb, az ezeknek a tetteknek az extrém kegyetlensége, ami nem egy ügyben a szadizmusig terjedt. Mindezek — eddig — egyáltalán nem voltak jellemzőek Szatmár megyére, és ez nemcsak nekünk, bíráknak jelent aggodalmat, de az egész közösség számára is” — summázta keserűen tegnap a

  Szatmár Megyei Törvényszék évértékelőjén Remus Nemeş bíró, a büntetőjogi osztály újabb három évre megválasztott elnöke. A sokat tapasztalt szakember nem rejtette véka alá azt sem: a tavaly elkövetett gyilkosságok helyszínein készített felvételek közül egyik-másik mind a mai napig „kísérti”, s még hosszú ideig fogja is — annál is inkább, mivel az ítélőképességük teljes tudatában lévő elkövetők legtöbbje (akik nem mellesleg életútjuk elején járnak még, de van köztük kiskorú is, és épp ő követte el az egyik legborzalmasabb tettet) sem a nyomozás, sem a per tárgyalásai során a legkisebb megbánást sem tanúsította, egyfajta teljes erkölcsi gátlástalanság jellemzi őket.

  Mint az a Nilda Preda-Târnoveanu törvényszéki elnök által ismertetett összesítésből kiderült, az intézmény és a fennhatósága alá tartozó három bíróság (szatmárnémeti, nagykárolyi és avasfelsőfalui) bírói tavaly összesen 35 247 ügyet tárgyaltak, ezekből 9252 ügy még az előző évekből maradt meg, 25 995 eset pedig „újnak” számított. „Hatékonyabban dolgoztunk, mint 2017-ben és az azt megelőző években, köszönhetően egyrészt annak, hogy az ügyek száma pár százalékkal csökkent, de még inkább annak, hogy a törvényszék épületének a felújítási munkálatai teljes egészében befejeződtek, minden és mindenki a helyére került, az optimális és kényelmes munkakörülmények biztosítottak. Hiszen ne feledjük, hogy a törvényszéki és bírói munkának csak egy része zajlik a tárgyalótermekben, a nagyobb volumen és mondjam úgy: láthatatlanabb a bírák, írnokok irodáiban folyik” — mondta. Hozzátette azt is, hogy az igazságügyi minisztérium sikeresen pályázott a Nagykárolyi Bíróság épületének a felújítására, a munkálatok idén nyáron kezdődnek el, és körülbelül két éven át tartanak majd — addig pedig a bíróság intézménye átköltözik egy másik épületbe, ugyanis ott a szűk hely miatt lehetetlen, hogy a felújítás alatt dolgozzanak, mint ahogy az Szatmárnémetiben történt, és már kérvényezték is a nagykárolyi önkormányzatnál, hogy biztosítson számukra egy erre alkalmas épületet.

  Tavaly a törvényszék és a három bíróság bírái 27 284 ügyet zártak le, pontosabban ennyi ítélet született a polgári perek, a közigazgatási és adóügyi perek, valamint a büntetőjogi perek esetében, és kiderült az is, hogy egy polgári per átlagosan 150 nap alatt, egy büntetőjogi per 51 nap, kiskorúkat vagy családon belüli helyzeteket érintő ügyek (fajtájuktól függően) 5–120 nap alatt oldódnak meg, ami jelentős előrelépés az előző évekhez képest. Egyetlen szegmens képez kivételt, ahol nem érik el a „hatékony” besorolási mércét (mint ahogy szinte sehol az országban), mégpedig a csődvédelmi kérelmek-eljárások terén, amelyek átlagosan több mint másfél év alatt oldódnak meg. „Az ilyen ügyeknek egyszerűen lehetetlen 1 év hat hónap alatt a végére járni, ugyanis a törvénykezés különféle határidő-intervallumokat ír elő a különféle lépések számára, amelyeket értelemszerűen nem lehet sem átlépni, sem felgyorsítani; például ha a csődbe ment cég ingatlannal rendelkezik (és szinte valamennyi rendelkezik, s nem is eggyel), azt az ingatlant el kell adni, hogy az összegből fedezve legyenek a kintlevőségek, elmaradt kifizetések, de a vevőt nem lehet lasszóval megfogni az utcán, várni kell, amíg jelentkezik, s közben telik az idő. A cég ingóságait is fel kell számolni, természetesen arra törekedve, hogy mindenből a lehető legtöbb anyagi 'hasznot' teremtsük meg, ezzel biztosítva a hitelezők számára, hogy minél maradéktalanabbul megkapják elmaradásaikat” — magyarázta Preda-Târnoveanu.

  A büntetőjogi osztály tevékenységét külön bemutató Remus Nemeş elmondta, hogy 2018-ban a büntetőbírák 897 ügyet tárgyaltak (ezekből 91 ügy még 2017-ből maradt meg, 806 pedig új volt), 799 eset végére téve pontot. Nemeş hangsúlyozta azt is, hogy tavaly jelentősen megnőtt a kábítószer-kereskedelemmel, valamint a kábítószer-fogyasztással kapcsolatos ügyek száma, ez utóbbi elkövetőinek legtöbbje kiskorú, illetve épp hogy átlépte a nagykorúság határát, a fogyasztás helyszíne pedig egyre gyakrabban a tanintézmény, amelyet látogatnak s annak környéke. „A bírói munka, de különösen a büntetőbírói sok fegyelmet, következetességet, (nem alaptalan) szigort és alaposságot követel. Zaklatott évünk volt, részben magában a jogi törvénykezésben alkalmazott változtatások miatt, amelyeket egyik napról a másikra kellett alkalmazni és gyakorlatba ültetni, ám még inkább a Szatmár megyében történt erőszakos cselekmények miatt. Nem csak magunknak, az egész szatmári közösségnek kívánom, hogy 2019 jóval békésebb és nyugodtabb legyen” — fogalmazott zárógondolatában.

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie