×
2021. 01 17.
Vasárnap
Antal, Antónia
-8 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.35 RON
Szatmárnémeti

Egyre kevésbé népszerű a Bálint-nap

2020.02.14 - 08:32
Megosztás:
Egyre kevésbé népszerű a Bálint-nap

Február 14-én, Bálint-napon a párok kisebb-nagyobb ajándékokkal lepik meg egymást, ezáltal is kifejezve szeretetüket egymás iránt.

A szerelmesek napjáról szerte a világon megemlékeznek: Dél-Koreában és Japánban például csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a fehér napon (március 14.) viszonozzák. 2011-ben Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét, az olaszországi Terni városában pedig hagyomány, hogy a szerelmesek napjának előestéjén egész Olaszországból érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino (azaz Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket.

Ezen a napon Amerikában egymilliárdnál több kártya indul útjára, ez a karácsony utáni második legnagyobb forgalmú időszak a postán, az internet elterjedésével pedig természetesen már digitális üdvözlőlapok és kuponok millióit küldik az emberek szeretteiknek.

Szatmárnémetiben is évek óta divat ünnepelni a szerelmesek napját. Ilyenkor lendül fel a szívecskés ajándékok piaca a bögréktől megkezdve az életnagyságú, szívecskéket szorongató macikig, és ilyenkor kerülnek megrendezésre a különböző szórakozóhelyeken a szerelmes tematikájú bulik. Bár a választék bőséges, és a kezdetekben hatalmas sikere volt, a virágárusok és a szuvenírboltok elárusítói szerint az eddigi évekhez képest eléggé visszaesett az érdeklődés a naptárban pirossal nem jelölt ünnep iránt, és sokkal kevesebben költenek a kedvesnek szánt ajándékra, mint például 3–4 éve.

Ezt igazolja egyébként a BestJobs által végzett közvélemény-kutatás eredménye is: a Valentin-nap kapcsán készült országos felmérés szerint tíz romániai alkalmazottból mindössze három számára bír különleges jelentőséggel a Bálint-nap, ami pedig az ajándékozásra szánt összeget illeti, tízből két megkérdezett legtöbb 100 lejt szán a szerelme megajándékozására, a szerelmesek napját megünneplők 11%-a 100 és 200 lej közötti értékű ajándékkal lepi meg kedvesét, 9% pedig drágább ajándékot vásárol.

Az általunk megkérdezett szatmárnémeti virágárusok egybehangzóan mondták, hogy Bálint-napon a legkelendőbb virág a vörös rózsa, amelyre a szerelem szimbólumaként tekintenek, de akadnak olyan vásárlók is, akik színes, tavaszt idéző virágokkal lepik meg kedvesüket, mint például a tulipán, ezeket szebbnél szebb csokrokban kínálják, de lehetőség van egy-egy szál vásárlására is.

Előnyben vannak azok a virágüzletek, ahol lehetőség adódik online vásárlásra és előrendelésekre, így a Saraflower virágüzlet is, ahol nem érződött negatív változás, minden évben jövedelmező Bálint-napot tudhattak maguk mögött.

 

 

Cookie