×
2020. 09 26.
Szombat
Jusztina
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.19 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Egyre több a gyalogosgázolás

2020.02.14 - 16:35
Megosztás:
Egyre több a gyalogosgázolás

Alig pár óra leforgása alatt három gyalogost is elgázoltak — volt, akit a felfestett zebrán, szabályos átkelés, de volt, akit szabálytalan átszaladás közben — óvatosságra int a rendőrség.

Péntek délután a 19-es országúton, a vetési letérő közelében lévő, táblával is jelzett, felfestett zebrán haladt keresztül, s már jó pár lépést meg is tett egy 21 éves fiatal nő, amikor a Bihar megyei autó elsodorta. A földre zuhant áldozatot rohammentővel vitték kórházba sérülései ellátása érdekében — akárcsak azt a 47 éves tasnádi nőt, akit korábban a kisváros egyik utcájában, az ugyancsak felfestett és táblával is jelzett gyalogátkelőn ütött el egy autó; s akárcsak azt a 42 éves, súlyosan sérült férfit, aki Szatmárnémetiben, a Caişilor utcában szaladt át szabálytalanul az úttesten.

A sajnos már megint egyre gyakoribb gázolások kapcsán a rendőrség ismételten felhívja a gyalogosok figyelmét a legelemibb szabályra: mindig alaposan nézzenek szét, mielőtt átkelnének az úttesten, mielőtt lelépnének a járdáról, még akkor is, ha felfestett és táblával jelzett zebrán mennek át! Annál is inkább, mert az esőtől, csapadéktól nedves úttesten jóval nehezebb a fékezés, hiszen az autó csúszik. Ha a zebra mellett jármű parkol, ami akadályozza a gépkocsivezetők rálátását a gyalogátkelőre, nézzenek ki, mielőtt elindulnának; a gyermekeket pedig ne hagyják egyedül átkelni, fogják a kezüket, részben, mivel őket nehezebb észrevenni, részben pedig, mert gyermekek, és nem biztos, hogy nem térnek le a felfestett fehér csíkokról. A gyalogátkelőn ne andalogjanak, esetleg SMS-ezzenek, mobilozzanak, hanem igyekezzenek minél hamarabb átérni a túloldalra! Ugyanakkor a gépkocsivezetőket arra intik: zebrák közelében vezessenek sokkal óvatosabban-figyelmesebben, lassítsanak, adják meg a kötelező elsőbbséget a gyalogosoknak, és legyen türelmük kivárni azt a pár másodpercet, amíg az átmegy-átér a másik sávba.

Cookie