×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Egyre több a túlsúlyos és elhízott gyermek

2021.07.13 - 16:00
Megosztás:
Egyre több a túlsúlyos és elhízott gyermek
Az egészséges életmódra való nevelést minél zsengébb korban kell kezdeni / Fotó: millerchildrenshospitallb.or
Egyre több a túlsúlyos és az elhízott gyermek. Megtörténhet, hogy betegség áll a súlygyarapodás hátterében, ám ha a probléma okozója az egészségtelen táplálkozás, akkor sürgős életmódváltásra van szükség — magyarázta dr. Bzduch Márta diabetológus, gyermekgyógyász.

A fejlett világban a XXI. század jellemző betegsége a gyermekkori elhízás. Az egymást követő generációk gyermekei egyre kövérebbek és egyre betegebbek. A gyermekkori elhízás független a szociális háttértől, az etnikai csoporthoz való tartozástól vagy attól, hogy a gyermek melyik országban él. Az Egyesült Államokban például jelenleg minden harmadik gyermek túlsúlyos vagy elhízott, és megjelentek körükben az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák, betegségek is.

A túlsúly és az elhízás gyakorisága a gyermekek körében globális szinten 47,1 százalékkal nőtt 1980 és 2013 között, ráadásul ebből a tendenciából Románia sem maradt ki. Az Országos Közegészségügyi Intézet és az Országos Egészségfejlesztési és Értékelési Intézet adatai szerint a hazai gyermekek körében 18,6 százalék volt 2018-ban az elhízottak aránya, a leginkább érintettek pedig a 10–14 és a 15–19 év közötti korosztályok. Éppen ezért az Alessandrescu-Rusescu Országos Anyai és Gyermekegészségügyi Intézet most tájékoztató kampányba kezdett, melynek célja felhívni a szülők és gyermekeik figyelmét arra, milyen következményekkel jár a gyermekkori elhízás.

A legfontosabb, hogy megelőzzük az elhízást — emelik ki. A beavatkozások már a születés utáni időszakban kezdődhetnek, elsősorban az anyatejes táplálás népszerűsítésével. Az óvodás korosztály ideális súlygyarapodása körülbelül 1 kilogramm minden 2 cm növekedés esetén. Ezt a táplálék megfelelő összetételével, sok gyümölccsel, zöldséggel, magas rosttartamú gabonafélékkel, alacsony zsírtartalmú tejtermékekkel, napi legalább 1 óra testmozgással és napi legfeljebb 2 óra tévézéssel lehet elérni. 

Az iskoláskorban az iskolai és otthoni egészséges étrend, a rendszeres testmozgás, a tv, a számítógép, laptop előtt eltöltött idő csökkentése szintén nagyon fontos.
A már elhízott gyermeket minél hamarabb kezelni kell, de kétéves kor előtt ebbe nem ajánlatos belekezdeni. A cél nem az abszolút értelemben vett fogyás, hanem az, hogy a testsúlygyarapodás mértéke csökkenjen vagy leálljon, és így a növekvő gyermek relatíve soványabb lesz. Természetesen extrém kövérség esetén fogyasztás is szükséges, de ez ne legyen több, mint havi 1–2 kilogramm! Az étkezési szokások megváltoztatása, a fizikai aktivitás serkentése a testsúly csökkentésének alapja.

Ellenőrzés alatt tartható

Az Alessandrescu-Rusescu Országos Anyai és Gyermekegészségügyi Intézet szakemberei, gyermekgyógyászok, endokrinológusok, diabetológusok, kinetoterapeuták és pszichiáterek, élükön dr. Mihai Craiu gyermekgyógyásszal, aki az evidence-based, azaz bizonyítékokon alapuló orvoslás egyik legnépszerűbb hazai szakembere, a kampány keretében egy útmutatót is létrehoztak segítségül a szülőknek. A program honlapján, a testulgreutatii.ro oldalon közzétett összefoglalóban minden hasznos információt összegyűjtöttek, amire a szülőknek szükségük lehet: a gyermekek táplálkozásáról, mozgás- és alvásigényéről, a pszichikai háttérről. A weblapon ugyanakkor könnyedén ki tudja számítani bárki azt is, hogy a gyermekének mekkora a testtömegindexe, a számláló segítségével pár adat bepötyögése után kiderülhet, hogy a gyermek sovány, megfelelően táplált, súlyfölösleggel küzd, vagy esetleg elhízott.

„Ha korábban a 'kövér és szép' népszerű kifejezést mosolyogva használták a szülők és a nagyszülők, ma ezt el kell felejteni. Sajnos a túlsúly hatalmas terhet jelent, viszont egyike azon kevés patológiáknak, amelyeket ellenőrzés alatt tarthatunk. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az egészséges életmód elhanyagolása, a képernyő előtt töltött túl sok idő, a helytelen étkezési szokások elhízáshoz vezetnek. Ha pedig nem teszünk semmit, a mai gyermekek több mint fele elhízik” — hangsúlyozta dr. Mihai Craiu.

Nem fogyókúra, életmódváltás

Dr. Bzduch Márta diabetológus, gyermekgyógyász főorvos szerint arra kell törekedniük a szatmári családoknak, hogy a gyermekeknek minőségi ételt biztosítsanak, amivel megfelelő tápanyagokhoz jutnak a kicsik, nem csak kalóriákhoz. Fogyókúráztatni pedig sem gyermeket, sem felnőttet nem szabad, ugyanis hiába tartanánk be a különböző ételek megvonását egy ideig, ha az elért célt követően visszatérünk a régi szokásokhoz.

A szakember szerint az életmódváltás a legegészségesebb és a legjobb módja annak, hogy kordában tartsuk a kilókat. Arra kell törekednie a szülőnek, nagyszülőnek, hogy példát mutasson a gyermeknek: sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával, kerülve a cukros ételeket és italokat, a káros zsírokban és adalékanyagokban tobzódó chipseket. Ebben a nagy melegben ne üdítővel oltsa a gyermek a szomját, hanem friss vízzel, cukormentes teával, ha pedig mégis szükségét érezzük az édes íznek, akkor inkább egy pici mézzel ízesítsük a teát!

A mozgásra is kiemelt figyelmet kell fordítani: amennyire csak lehet, hagyjuk szabadon mozogni a gyermeket az udvaron, játszótéren, parkokban! A felnőtteknek is szükségük van a mozgásra, legalább napi kétszer 45 perces sétára — jegyezte meg a doktornő. Ha a szülő észreveszi, hogy gyermekének súlyproblémái vannak, elsőként érdemes felkeresnie a háziorvosát, hogy kiderüljön, betegség vagy pedig az egészségtelen táplálkozás okozza a súlybeli gyarapodást. Ha az egészségtelen étkezés a ludas, akkor érdemes minél hamarabb életmódot váltani — összegezte kérdésünkre a szakember.

Bumbuluţ Krisztina

Italozásban az élen járunk
Ha alkoholfogyasztásról van szó, nem vagyunk az EU sereghajtói: a 10. helyen állunk az egy főre eső alkoholfogyasztás tekintetében.
A tüdő egészsége fontosabb, mint valaha
A tüdő egészsége fontosabb, mint valaha — ez volt a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) elleni küzdelem világnapjának idei mottója, és szintén ezt üzente a Román Tüdőgyógyász Társaság is a tegnap online megtartott lakossági tájékoztató eseménye során.
Az egészséges táplálkozást népszerűsítik
Országos kampány keretében hívja fel a közegészégügyi hatóság a lakosság figyelmét a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára.
Cookie