×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Egyre több az online csaló

2021.04.12 - 07:33
Megosztás:
Egyre több az online csaló
Már a kétlépcsős ellenőrzés sem elég a bankoknak: a kártyaadatok megadása mellett SMS-ben kapott kód és mesterjelszó is kell az online fizetéshez, de maradtak a klasszikus figyelmeztetések is.

Egyre komolyabb biztonsági előírások mellett lehet online bankolni, egyre nagyobb felhasználói felkészültséget várnak el a bankok az ügyfeleiktől, nagyon tartanak az internetes csalóktól. A bankok egyesülete összefoglalót adott ki arról, hogyan tudják az ügyfelek megelőzni, hogy csalók áldozatai legyenek, azok hozzáférjenek a folyószámláikon tartott pénzükhöz, a román állami internetes biztonságtechnikai szolgálat (CERT) már feltört és klónozott kórházi honlapokra figyelmeztet. A fokozott óvintézkedések annak tudhatók be, hogy az egészségvédelmi korlátozások és az egyre elterjedtebbé váló otthoni munkavégzés miatt egyre többen használják az internetet vásárlásra, pénzátutalásra és számlafizetésre, így a számítógépes, internetes csalók száma is szaporodik a részükről elektronikus vadászmezőknek látott online térben.

Csínján az adatszolgáltatással!

A bankok által kiadott útmutató legfontosabb eleme, hogy soha senkinek ne engedjék meg, hogy lefényképezzék a bankszámlájukat, és ne adják ki az azon szereplő leglényegesebb adatokat: kártya száma, kártyatulajdonos neve, a kártya érvényességi ideje és a hátlapon található háromjegyű ellenőrző kód (CVV/CCV – Card Verification Value), mert első lépésben ezekre van szükség a hozzáféréshez. Mára csúcsra járatták a bankok az internetes számlaeléréshez szükséges biztonsági folyamatot, de sajnos nagyrészt az ügyfelekre hárítva a tennivalók nagy részét. Minden bizonnyal komoly programozással és állandó felügyelettel védik a bankok maguk is weboldalaikat és szervereiket, de az ügyfeleknek is komoly részük van a kiberbiztonság fenntartásában.

Többlépcsős ellenőrzés

Mostanra már minden bank bevezette, hogy nem az ügyfél által megadott felhasználónév és jelszó kombinációval lehet az online bankba belépni, hanem a bank által megadott, az ügyfelek által választottnál komplexebb és kevésbé kitalálható felhasználónévvel és tokenbe táplált titkos algoritmus által generált, soha nem ismétlődő jelszóval. Online vásárlásnál már nem elég a bankkártya adatait megadni, a bankfiókban megadott és rendszeresen frissített, aktualizált telefonszámra küldött ellenőrző kódra is szükség van, majd második biztonsági lépésként pedig még egy mesterjelszót is meg kell adnia a pénzét költeni akaró ügyfélnek.

Alkalmazásboltok

A mobiltelefonokra letölthető, online bankolásra való alkalmazások sem biztonságosak már, az elővigyázatosságáról híres Apple-féle AppStore-ba is került már fel — igaz, kriptovalutákra használatos — hackeralkalmazás, amelyiknek a programozója kicselezte a rendszert, és szert is tett némi zsákmányra. A bankok javaslata az, hogy a bank hivatalos oldalán található linkre kattintva használják a bank mobilalkalmazását.

Webcímellenőrzés

Továbbá maradtak az internet hőskorából megmaradt figyelmeztetések: online fizetéskor ellenőrizni kell, hogy a weboldal tényleg biztonságos-e azáltal, hogy a címsorban a http helyett a https betűszó szerepel; bankolásra is használt számítógépen, mobiltelefonon és táblagépen vírusvédelmet kell használni; és telefonon még magát banki ügyintézőnek kiadó személynek sem szabad jelszót, PIN-kódot vagy CVV-kódot megadni.


Princz Csaba

 

Kilenc hónap a magyar film napján
A Sapientia EMTE Kolozsvári Kara pénteken, április 30-án egy rendhagyó eseménysorozattal ünnepli a magyar film napját. Az online eseményekhez bárki bármikor csatlakozhat.
Több ezer táblagépet, laptopot osztottak ki
Szatmár megyébe az online oktatás időszakában több ezer táblagép és laptop érkezett több mint egymillió euró összértékben, számolt be Anişoara Boitor főtanfelügyelő. A technikai eszközökkel segítették elő, hogy a diákok bekapcsolódhassanak az online oktatásba.
Online gazdasági esettanulmány-verseny
Több mint 100 diák méri össze tudását szombaton a BBTE Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Kara által szervezett XIII. Középiskolások Üzleti Tanácsadó Versenyén és a XXVI. Kolozsvári Egyetemista Esettanulmány Versenyen. Élő Facebook-közvetítés is lesz.
Cookie