×
2021. 05 13.
Csütörtök
Szervác, Imola
12 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.93 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Egyre vonzóbb a vidéki élet

2021.04.09 - 18:00
Megosztás:
Egyre vonzóbb a vidéki élet
Szatmár megyében 2020-ban 1015-en költöztek városról falura a megyehatáron belül / Fotó: pexels.com
Térségünkben is folyamatosan téma, hogy városon vagy falun jobb-e élni. Vannak, akik a városi élet nyüzsgését szeretnék nyugodtabb, tisztább környezetre cserélni, ezért úgy döntenek, hogy falura költöznek.

Ez nem minden esetben jelent könnyű döntést, és az életet bizony át kell szervezni, főleg akkor, ha a felnőttek városon dolgoznak, a gyerekek pedig ott tanulnak. A mindennapi utazás nem egyszerű, de azok, akik a vidéki élet mellett döntöttek, azt mondják, megéri. Sokan emlékszünk még arra a jelenségre, hogy a gyárakban felajánlott munkahelyek miatt a falusi fiatalok városra költöztek, és amikor csak tehették, meglátogatták szüleiket. A rendszerváltás után, a nagy üzemek felszámolását követően ez a tendencia lelassult. A Hotnews hírportál érdekes statisztikai adatokat közöl, melyekből kiderül, hogy a szegényebb megyékben többen döntenek úgy, hogy vidékre költöznek, mert meglátásuk szerint ott könnyebb a mindennapi megélhetés biztosítása.

Ha a korosztályokat tekintjük, kiderül, hogy a 20–34 év közöttiek a legmobilisabbak, 35 év után már nehezebb a lakhelyváltoztatás, és a 60 év felettiek esetén a legritkább. Vannak azonban olyan városon élő nyugdíjasok, akik mégis váltanak, és vidékre költöznek, mivel hosszú távon csökkennek a kiadásaik. A pandémiás év is jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a lakosság vidéken keressen menedéket a bezártság ideje alatt. A közzétett adatokból kiderül, hogy vannak olyan személyek, akik a megyehatáron belül költöznek városról vidékre vagy fordítva, de a munkahely, egyéb családi okok miatt az is megszokottá vált, hogy más megyébe költözzön valaki. Szatmár megyét figyelembe véve 2020-ban 1015-en költöztek városról falura a megyehatáron belül, míg 948-an más megyében találtak otthont maguknak, falusi környezetben. Megyénkben magasabb azok száma, akik vidékről városra költöztek 2020-ban, mégpedig 1414-en a megyehatáron belül, 736-an pedig más megyében található faluból költöztek Szatmár megyei városi környezetbe — derül ki a cutt.ly/HcKVGQb oldalon közzétett statisztikai adatokból. Azt, hogy térségünkben vonzó a vidéki élet, az a tény is alátámasztja, hogy a városok közelében lévő falvakban a népesség enyhe növekedését mutatják a statisztikai adatok.

Sógor Beáta

Jó az oltási kedv Szatmár megyében
Nyitottnak bizonyultak a vidéken élő lakosok a COVID-19 elleni oltási kampányra: mindenütt örömmel fogadták a mobil egységet, szívesebben oltatták be magukat „otthon”, hiszen így sem a platformon nem kellett regisztrálni, sem elutazni nem kellett a vakcináért.
Örülnek vidéken a mobil oltóegységeknek
Minden jel arra mutat, hogy van igény megyénkben a mobil oltóegység tevékenységére, hiszen erre a hétre már minden napja le van foglalva a Moderna oltóanyaggal immunizáló egységnek, de már a jövő heti útvonal is körvonalazódni látszik.
Szemétdombok az utak mentén
Sziszifuszi munka az önkormányzatok számára mentesíteni a közterületeket az illegális szemétlerakatoktól; ha csökkent is az utóbbi 30 évben ezeknek a száma, még mindig nagyon sok van belőlük.
Cookie