×
2020. 08 12.
Szerda
Klára
30 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.11 RON
100HUF = 1.40 RON
Egészség

Együnk ötször naponta, keveset!

2012.05.16 - 15:03
Megosztás:
 • Együnk ötször naponta, keveset!

  A nyugati kultúrákban általában a napi háromszori étkezés a megszokott, szakemberek szerint azonban sokkal egészségesebb, ha naponta ötször eszünk, kevesebbet.

  Ezúton biztosíthatjuk szervezetünk folyamatos tápanyagellátását, egyenletes marad a vércukor- és az energiaszint is. A kisebb adagok kevésbé terhelik meg az gyomor-bélrendszert és az anyagcserét, csökkenthető a szívbetegségek kockázata is. Az elfogyasztott táplálékot hatékonyabban tudjuk feldolgozni.

  Nem elhanyagolható szempont, hogy ha ötször étkezünk, nem tör ránk déltájban a mindent elemésztő éhség, ami sokunkat a gyorsétterembe vezérel.

  A napi ötszöri étkezés kulcsa, hogy kisebb adagokat eszünk. Hogy mennyit? Könnyű a válasz: egy alkalommal annyit, amennyi egy markunkban elfér. Ha a napi fehérje- és zsírszükséglet java része reggelre esik, könnyebben megy a fogyás is, valamint több energiánk lesz napközben. Ha lehetséges, ne együnk este hét után már semmit sem.

  Ha naponta ötször étkezünk, nem mindegy, hogy mit eszünk. A hirtelen energiát adó egyszerű cukrok helyett válasszunk olyan ételeket, amelyek tartós energiaforrásul szolgálnak.

  Ajánlott ételek: antioxidánsokban gazdag bogyók, különösen az áfonya, a kökény és a szeder, babfélék, klorofillban gazdag ételek, leveles zöldségek, gomba, diófélék, magvak, teljes kiőrlésű gabonafélék, tök és rokonai, édesburgonya, csirke, hal, kagyló, fűszernövények.

  Ne éljünk az ilyenkor szokásos kifogásokkal. Tévhit, bár igen elterjedt az a nézet, hogy az egészséges táplálkozás drága. Az egészségünknél semmi sem drágább. Másik kifogás, hogy nincs időnk naponta ötször étkezni. Ne feledjük, étkezésnek számít egy marék dió vagy áfonya elfogyasztása is.

  Cookie