×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
12 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Olvasó hangja

Együtt a gyerekekért!

2021.07.09 - 18:00
Megosztás:
Együtt a gyerekekért!
A Bolyai Nyári Akadémia résztvevői a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet égisze alatt működő Szent József Rehabilitációs Központot is meglátogatták, megismerhették a központban folyó munkát / Fotó: Caritas szervezet
„Egynek minden nehéz, sokaknak semmi sem lehetetlen” — ez a Széchenyi-idézet a mottója az idei Bolyai Nyári Akadémiának, melyet immár XXIX. alkalommal szervezett meg a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége.

A szatmárnémeti képzés témája A pedagógusi együttműködés lehetőségei és módszerei óvodában és elemi tagozaton. A témához kapcsolódóan a képzés résztvevőiként különböző intézményeket látogattunk meg, amelyek az eltérő fejlődésű gyerekek fejlesztésével, felzárkóztatásával foglalkoznak.

Kedd délután a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet égisze alatt működő Szent József Rehabilitációs Központot is meglátogattuk, ahol dr. Kósa Attila Kálmán intézményvezető és Gnandt Gábor gyógypedagógus mutatták be a több mint 25 éves intézmény múltját és jelenét. Részletes tájékoztatást nyújtottak a központban folyó munkáról, amely a korai fejlesztést célozza meg, újszülött kortól hétéves korig. Elmondásuk szerint a legkülönbözőbb fejlődési problémákkal keresik fel őket a szülők. Itt kiemelnénk azt a tényt, hogy mennyire fontos az intézmények együttműködése ezen a téren is, hiszen annál hatékonyabb a munkájuk, minél korábban elkezdődik a gyermek fejlesztése. Ezért kapcsolatot tartanak a neonatológusokkal, és az óvodapedagógusok is bizalommal irányítják hozzájuk a fejlődésben hátramaradt gyerekeket. Végiglátogattuk a két szinten elhelyezkedő termeket, ahol egy szakértői csoport közösen dolgozik azon, hogy a gyermek fejlődési problémáját, annak okait feltárják, és segítséget nyújtsanak a felzárkóztatásában. A gyógypedagógus és a gyógytornász munkáját kiegészíti és megerősíti a szülők és az óvodapedagógus célirányos tevékenysége, ezért szívesen segítséget nyújtanak a gyermekeket oktató-nevelő pedagógusnak is. Különlegességként hatott ránk, amit a Vojta-terápiáról hallottunk, amelyet csecsemők fejlesztésére alkalmaznak.

hirek/2021/julius/09/egyutt3.jpg
Fotó: Caritas szervezet

Vendéglátóink egy érzékenyítő játékra hívtak meg, melyben átérezhettük a Down-szindrómás gyerekek élethelyzeteit. Játékos formában tapasztalhattuk meg, hogy milyen nehéz, amikor nem tudjuk kimondani azt, amit gondolunk, amikor nem úgy engedelmeskednek az ujjaink, ahogy szeretnénk, amikor több zavaró tényező gátolja az olvasásunkat vagy fejben számolásunkat. A 0321-nek nevezett játék szituációi ráébresztettek bennünket, hogy valójában mivel szembesül egy hasonló problémákkal küszködő gyerek, ugyanakkor azt is megértettük, hogy minden megoldható, ha megfelelő segítséget kapunk.

hirek/2021/julius/09/egyutt2.jpg
Fotó: Caritas szervezet

Felhívták a figyelmünket a szervezet honlapjára (www.caritas-satumare.ro), ami hasznos információkat tartalmaz szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Az együttműködés fontossága a közös cél érdekében soha nem érzett értelmet nyert a szemünkben. Magával ragadott bennünket az itt dolgozó szakemberek lelkesedése, szakmai felkészültsége.

Köszönjük a lehetőséget, hogy betekintést nyerhettünk az intézmény életébe. Mint pedagógusok és mint szülők, megilletődve tapasztaltuk meg, hogy nem vagyunk egyedül, és hathatós segítséget, támogatást kaphatunk az ilyen és hasonló intézményektől.

A képzés résztvevőinek nevében,

Kasza Rozália és Major Gyöngyi tanítónők

Csúcskategóriás kutatási projekt indul a BBTE-n
A BBTE projektjei keretében egy olyan intelligens infrastruktúra kialakításán dolgoznak, amely a kutatások mellett a hazai egészségügyi rendszer fejlesztését szolgálja, továbbá egy olyan hálózat kiépítését célozza, amely egyetemi adatbázisokat köt össze.
Kezdődik az egyetemi tanév a BBTE-n
A kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem ma nyitja meg a 2021/2022-es tanévet. Az eseményre az Aula Magnában kerül sor 12 órai kezdettel, élő közvetítésben az egyetem hivatalos Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.
Sok édességet fogyasztanak a gyerekek
A tizennégy év alatti gyerekek 65 százaléka naponta fogyaszt édességet, derül ki egy friss felmérésből, melyben a szülők fele azt is beismeri, ad felvágottat és csipszeket csemetéinek. A szülők iskolai végzettsége befolyásolja a gyermekek étkeztetését.
Cookie