×
2021. 12 08.
Szerda
Mária
0 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Külföld

Éhséglázadások várhatók Spanyolországban

2012.08.14 - 11:01
Megosztás:
Éhséglázadások várhatók Spanyolországban

Kétségbeejtő helyzet: éhezés fenyegeti azokat a spanyolokat, akiknek lejár a munkanélküli-segélyük. A kilátástalan helyzetre sokan polgári engedetlenséggel reagálnak, figyelemfelkeltő céllal.

 

Az Andalúziai Munkások Szakszervezete (SAT) nevű kisebb érdekvédelmi szervezet rajtaütést szervezett két élelmiszerüzletben, hogy felhívja a figyelmet a munkanélküliek kétségbeejtő helyzetére. A főként helyi munkásokat képviselő szervezet több száz aktivistája tucatnyi tejjel, tésztával, babbal és más élelmiszerekkel töltött kartont vitt el a szupermarketekből, majd másnap a teljes eltulajdonított árut átadták a helyi élelmiszerbankoknak, írja a Napi Gazdaság. A rendőrség két résztvevőt tartóztatott le lopás gyanújával, de gyorsan elengedték őket azzal, hogy az ügyben a bíróság előtt kell tanúskodniuk. A spanyol kiskereskedelmi láncok szakmai szövetsége elítélte az akciót, felhíva a figyelmet arra, hogy bár a szektort súlyos válság sújtja, mégis csökkentették áraikat. A Carrefour hipermarketlánc inkább megállapodott a szakszervezettel, hogy a hasonló támadások elkerüléséért támogatnák az élelmiszerbankokat − derül ki a Wall Street Journal tudósításából.

Figyelemfelkeltés

A spanyol szakszervezetek szövetsége szintén elítélte a támadást, ám a SAT azzal fenyegetőzik, hogy további hasonló akciókat szervez, ha az ország vezetői nem vesznek tudomást arról, milyen problémát okoz a régióban a 34 százalékos munkanélküliség. Ezzel a kétségbeesett lépéssel a kétségbeejtő helyzetben lévő családok gondjaira akartuk felhívni a figyelmet − mondta a rajtaütés egyik szervezője. A madridi kormány 100 milliárd eurós megtakarítási csomagja, amellyel a következő két évben mérsékelnék a költségvetés hiányát, egyebek mellett a munkanélküli-segélyek korlátozását is tartalmazza. Egyelőre azt sem tudni, hogy meghosszabbítják-e a támogatásra már nem jogosult, de a hat hónapos átképzési programokban részt vevő emberek augusztus közepén lejáró, havi 400 eurós tanulmányi támogatását.

 

Cookie