×
2020. 07 04.
Szombat
Ulrik
25 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Electrolux: elindult a bojkottkaraván

2019.04.22 - 13:54
Megosztas :
 • Electrolux: elindult a bojkottkaraván

  Zilah, Gyulafehérvár, Szeben és Râmnicu Vâlcea érintésével elindult Szatmárnémetiből az a szakszervezeti karaván, amelyik az Electrolux termékek bojkottjára szólítaná fel az embereket.

  Miközben az országot járja a szatmárnémeti háztartásigép-gyár termékeinek bojkottjára buzdító, szakszervezeti vezetőkből és tagokból álló autós karaván, közeledni látszanak az álláspontok a sztrájkolók és a gyárvezetés között. Az Electrolux vezetősége eddig azzal érvelt, hogy nem tud fix összegről szóló emelést adni, mert ez a cégcsoportnál mindenütt a világon százalékban megy. A szakszervezet viszont utánakérdezett, és kiderült, hogy nincs ilyen, úgyhogy ma a vezetőség által felajánlott hatszáz lejes bruttó emelésről kéri majd ki a sztrájkoló alkalmazottak véleményét a szakszervezet. A többség fog dönteni — ahogy eddig is mindig — arról, hogy megelégszenek-e ennyivel másfél hónap tiltakozó akció után. A vezetőségnek hirtelen sürgős lett a dolog, már a csütörtöki, tartózkodó álláspontú bírói döntést követő halasztás után várta volna erre a kérdésre a választ, azonban a húsvét miatt a szakszervezet nem tudta kikérni a tagság véleményét az ügyben, máig kért időt.

  Kell-e a munkás?

  Korábban olyan híresztelések kaptak lábra a gyárat illetően, hogy átfogó automatizálást akarnak a svédek, meg átállnak korszerűbb gépek gyártására, és valójában nincs is szükségük a sztrájkolók jelentette több száz emberre, ezért sem törődnek a kért fizetésemelés megadásával. Ám a bent dolgozók közül valaki azt mondta lapunknak, hogy szó sincs arról, hogy „emberfelesleg” lenne az Electroluxban, sőt, nagyon is hiányoznak a gyártósorok mellől azok, akik nem dolgoznak.

  A hétfőn indult karaván több városban is megáll majd olyan áruházak előtt, ahol Electrolux termékeket árulnak, és a gyárvezetés munkások iránti tiszteletlenségére hivatkozva kérik majd az embereket, vegyenek más árucikket Electrolux helyett. A vándortüntetés utolsó állomása szerdán lesz a bukaresti svéd nagykövetség előtt.

  Princz Csaba

  Cookie