×
2020. 07 12.
Vasárnap
Izabella, Dalma
18 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.29 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Electrolux: tíz hét után vége a sztrájknak

2019.05.10 - 08:08
Megosztas :
 • Electrolux: tíz hét után vége a sztrájknak

  Megterhelő munkabeszüntetési akció ér véget ma a szatmárnémeti háztartásigép-gyárban, megegyezett a szakszervezet és a vezetőség. Konfliktuskerülésre szólította fel a munkásokat Faur.

  Csütörtök reggel jelentette be a szakszervezet, hogy megegyezett a gyárvezetéssel, vége a sztrájknak, ma mindenkit várnak a helyére a gyárban. A megegyezés értelmében marad a régi formájában a kollektív munkaszerződés, 5,5 százalékkal nő az alapfizetés 2019-ben és újabb 5,5 százalékkal 2020-ban. Lesz jelenléti bónusz, havi 240 lej értékben 2019. május elsejei hatállyal, és újabb 240 lejjel nő jövő év január elsejétől; ez progresszíven emelkedő lesz, nem hiányzások arányában csökken, tehát aki dolgozik, aznapra jár neki, nem pedig levonódik, ha valaki hiányzik.

  Sorin Faur szakszervezeti vezető két dologra kérte az embereket: péntek reggel mindenki abban a műszakban álljon munkába, amelyikben épp soros, vége a munkakonfliktusnak, úgyhogy igazolatlan hiányzása lesz annak, aki nem megy be dolgozni. Azt is kérte, hogy kerüljék a feszültséget azokkal a kollégákkal szemben, akik nem sztrájkoltak, de ennek ellenére ugyanúgy részesülnek az emelésekben, mint hónapok óta tüntető társaik. Faur értékelése szerint az Electroluxban nem csak munkakonfliktus zajlott, hanem emberek közötti feszültség is keletkezett; mindenki legyen észnél, és ne szítsa az ellentéteket még tovább!

  Tíz hete, azaz ötvenhárom munkanapja tartó sztrájk ér véget a tiltakozók mai reggeli munkába állásával, soha ilyen hosszan tartó munkakonfliktus nem volt még Szatmár megyében. A munkabeszüntetés nem csak munkaadót és munkavállalót terhelt meg, harmadik fél is kárt szenvedett a konfliktus miatt, beszállítók, kereskedők is megérezték a sztrájk miatti csökkent kapacitás hatását.

  Princz Csaba

   

  Cookie