×
2021. 11 29.
Hétfő
Taksony
6 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Egészség

Élelmiszer-szinergia: mi az igazán jó párosítás?

2012.09.15 - 09:56
Megosztás:
Élelmiszer-szinergia: mi az igazán jó párosítás?

A zöldségek és gyümölcsök önmagukban is jótékonyan hatnak egészségünkre, de egy másik élelmiszerrel párosítva ez a hatás felerősödik — ez az élelmiszer-szinergia elmélet lényege.

Az elmúlt évtizedben sok minden kiderült az élelmiszerek kölcsönhatásáról, és ez a tudás az egészségmegőrzésnek egy viszonylag olcsó és egyszerűen alkalmazható eszköze lehet. Az ételek egymást erősítő hatását vizsgáló kutatásokból kiderült, hogy remek párosítás például a paradicsom és az avokádó. A paradicsomban nagy mennyiségben található likopin felszívódásához zsírsavakra is szükség van, amelyeknek kiváló forrása az avokádó (fejenként negyed avokádót számoljunk). A likopin azért nagyon fontos, mert igen erős antioxidánsként képes semlegesíteni a káros szabadgyököket, és hatékony lehet bizonyos daganattípusok megelőzésében.

A paradicsomot az avokádón kívül brokkolival is érdemes együtt fogyasztani. A brokkoli is kiváló rákellenes élelmiszer, a paradicsommal „karöltve” azonban igazi szuperélelmiszert alkot — főként férfiaknak javasolt a prosztatarák megelőzésére.

A leveles zöldségeket, például a spenótot, fodros kelt citromlével célszerű meglocsolni: ezzel nem csak pikáns ízt kapnak, hanem gazdag tápanyagforrássá is válnak. A citrom leve elősegíti a leveles zöldségekben lévő vas felszívódását, és erősíti az immunrendszert.

A fűszereket is érdemes kombinálni: a kurkuma diabétesz-ellenes hatását például felerősíti a feketebors azáltal, hogy növeli a kurkumában található kurkumin hasznosulását. Lehetőség szerint ne magában együnk — ajánlják a szakemberek. Az almában található kvercetin nevű flavonoid a légzőszervi betegségek megelőzésében segít, de a memóriára is jótékonyan hat. Ha ez párosul a piros szőlőben lévő katekin nevű flavonoiddal, akkor együtt gátolják a vérrögképződést, és a szívet is erősítik. Katekin található a vörösborban, a csokoládéban és a zöld teában is, így a szőlő helyett ezek is fogyaszthatók az alma mellé.

A grillezett húsok kedvelői egy kutatás szerint ellensúlyozhatják a grillezéskor esetlegesen képződő káros karcinogének hatását azzal, ha a húst rozmaringgal fűszerezik. A kutatás szerint a rozmaring gátolja a sülő húsban a rákkeltő anyagok képződését.

Ha valaki szeretne még többet tenni az szíve egészségéért, hús helyett fogyasszon tengeri halat, és fűszerezze fokhagymával. A fokhagyma és a hal együtt csökkenti a koleszterinszintet, és gátolja a „rossz” (LDL) koleszterin képződését.

Cookie