×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Vidék

Életbe lépett a kéthetes vesztegzár

2021.09.12 - 19:40
Megosztás:
Életbe lépett a kéthetes vesztegzár
Hét avasi község községből (kis túlzással) „lélek se ki, se be nem léphetik”, a rendőrség, csendőrség, határrendészet egységei már körbezárták a településeket, életbe lépett a vesztegzár.

Szombatról vasárnapra virradó éjszaka kéthetes (szeptember 25-én 23 óra 59 percig tartó) vesztegzár lépett életbe hét avasi községben. Mint arról korábban már beszámoltunk, a drasztikus lépésre azért volt szükség, mert a korábban, augusztus végén életbe léptetett vörös forgatókönyv korlátozásai nem hozták meg a várt eredményt, az érintett települések legtöbbjén nem csökkent vagy stagnált a fertőzöttségi szint, hanem változatlan intenzitással nő.
A vasárnapi adatok értelmében tovább döntögeti az országos rekordot Tartolc község indexe, ami már 14,52 ezrelék (a korábbi 12,31-ről), Batarcsé (6,58), Bikszádé (7,63) és Komorzáné (8,21) két napja változatlan, de Kányaháza (6,55 az előző 5,99-ről), Kisgérce (9,65 az előző 8,91-ről), valamint Turc (8,22 az előző 7,99-ről) fertőzöttségi szintje egyre csak emelkedik. Az érintett hét település a hivatalos nyilvántartások szerint 34 000 lakost számlál, ám hogy közülük a valóságban mennyien laknak itthon, arról még csak megközelítően sincsenek adatok — tény viszont, hogy a következő két hétben igencsak korlátozva lesz a mozgásterük, annál is inkább, mivel a rendőrség, csendőrség és határrendészet egységei körbezárták a területet, s a településeken belül is folyamatosan járőröznek, ellenőriznek.
A vesztegzár alá vont településekre csak a hatóság által a közforgalom számára nyitva tartott úton lehet be- és onnan kimenni; településen belül szigorúan tilos a közlekedés vagy várakozás — csak nyomós indokkal és saját felelősségre tett nyilatkozattal (dolgozók esetében munkahelyi igazolvány vagy igazolás is szükséges) lehet az utcán közlekedni. A napközbeni, 5–20 óra közötti kijárási tilalom idején az alábbi esetekben hagyhatják el otthonukat a lakosok: munkahelyre mennek (beleértve a mezőgazdasági tevékenységet, állatok ellátását); koronavírus elleni oltásra mennek; személyek vagy háziállatok alapszükségleteinek ellátását szolgáló bevásárlás céljából; halaszthatatlan orvosi ellátás vagy kezelés, véradás céljából; önkénteskedés vagy humanitárius tevékenység esetén; mezőgazdasági tevékenység okán; ingatlan karbantartása végett; családtagok/gyerekek elkísérése/ellátása, eltartott rokon vagy más személy gondozása, idős, beteg vagy fogyatékkal élő személyek ellátása/felügyelete, valamint családtag elhalálozása esetén. A 20–5 óra közötti, éjszakai kijárási tilalom idején szintén a fentebbi kivételek esetén lehet elhagyni a lakóhelyet.
A vesztegzár alá vont településen átutazni ugyan lehet, de megállni szigorúan tilos, a misék, istentiszteletek megtarthatók, de csak szabadtéren, a családi eseményekre (esketés, keresztelő, temetés) a templomban is sor kerülhet, ha a résztvevőknek 4 négyzetméteres terület áll a rendelkezésükre. Értelemszerűen a családi rendezvények (lagzi, parti stb.) szigorúan tilosak, mint ahogy a tömegrendezvények, tüntetések, sportrendezvények is — a boltok 18 órakor bezárnak (kivétel a gyógyszertár és a benzinkút), s befogadóképességük maximum 30%-os telítettségével működhetnek.

Öt elhunyt, 150 fertőzött

A közegészségügyi igazgatóság adatainak értelmében szeptember 12-én 14 337 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, ami azt jelenti, hogy a hétvégén 150 új esetet regisztráltak, és az újratesztelt páciensek közül 21-nek lett ismét pozitív az eredménye — ezzel párhuzamosan a megye fertőzöttségi szintje 2,36 ezrelékre emelkedett (változatlanul országszerte a legkimagasbóbb index, a sorban jókora lemaradással utánunk jövő Ilfov megyéé 1,69), de sajnos Szatmárnémetié sem stagnál: 2,29-re nőtt az előző 1,63-ról, Nagykárolyé pedig 0,58 ezrelék.
Az indexes települések névsora sajnos egyre bővül, s egyre nagyobb számokkal nyitnak: Mezőterem (0,83 ezrelék), Apa (0,73) — a többieké pedig napról napra emelkedik: Avasfelsőfalu 5,03 (a korábbi 4,39-ről), Nagytarna 4,3 (3,79-ről), Avasújfalu 4,13 (3,13-ről), Szopor 2,64 (1,19-ről), de 2,42-re ugrott Vámfalu is 1,69-ről, Szatmárhegy pedig 3,31 ezrelékre 1,78-ról, Batizt hajszál választja el a két ezreléktől, Lázárit pedig az egytől.
Szerencsére nem csak a fertőzöttségi indexek ugrálnak, de a gyógyultak száma is nagyot emelkedett, 12 975-re, vagyis az előző adatközlés óta megint sok, 35 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos az elhunytak száma is nőtt, 399-re — egy 60, egy 71, egy 73 és egy 79 éves, több krónikus betegségben szenvedő női páciens a szatmári, egy 73 éves férfi páciens pedig a nagykárolyi kórház intenzív terápiás osztályán vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.
Értelemszerűen folyamatosan emelkedik az intézményes egészségügyi ellátásra szorulók száma is: a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban 66 fertőzöttet kezelnek, a szatmárnémeti tüdőkórházban 29, az Avasfelsőfalui Városi Kórházban 87, míg a Nagykárolyi Városi Kórházban 40 koronavírusos pácienst ápolnak — intenzív terápiás ellátásra összesen 19 fertőzött szorul, 14-et Szatmárnémetiben, 5-öt Nagykárolyban látnak el.
Az elvégzett tesztek száma elérte a 151 949-et, vagyis az elmúlt 48 órában megint igen sok, 1312 mintát elemeztek, és ezek 13%-a lett pozitív.
Házi vagy intézményes karanténban 575-en vannak (a sárga és vörös zónás országokból hazaérkezettek), házi elszigeteltségben pedig bő százzal többen, 753-an (kórházi kezelésre nem szoruló, teljesen tünetmentes vagy enyhe tüneteket produkáló, de igazoltan koronavírus-fertőzött személyek és családtagjaik).

 

Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Bode: a hamis Covid-igazolványok terjesztői és felhasználói is börtönbe fognak kerülni
Börtönbe fognak jutni mindazok, akik elősegítik a hamis Covid-igazolványok beszerzését, de azok is, akik ilyen igazolványokat használnak - figyelmeztetett Lucian Bode ügyvivő belügyminiszter.
Cookie