×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
17 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.39 RON
Belföld

Elfogadta a képviselőház házbizottsága az AEP-nek a helyhatósági választásokkal kapcsolatos igénylését

2020.04.01 - 17:11
Megosztás :
 • Elfogadta a képviselőház házbizottsága az AEP-nek a helyhatósági választásokkal kapcsolatos igénylését

  Jóváhagyta szerdán a képviselőház házbizottsága az Állandó Választási Hatóság (AEP) igénylését az önkormányzati választások időpontjának kijelölésével kapcsolatban, és továbbította a dokumentumot a parlamenti frakcióknak, hogy fogalmazzanak meg módosító javaslatokat. Az AEP elnöke szerint csekély esély maradt arra, hogy rendes időben megtarthassák a helyhatósági választásokat.

  Az alsóház vezetőségéhez intézett átiratában Florin Mituleţu-Buică AEP-elnök rámutat, a koronavírus-járvány miatt a helyhatósági választások rendes időben való megszervezése "majdnem lehetetlen küldetésnek" számít, sőt az év végén esedékes parlamenti választások megszervezése is bizonytalan.

  "Amennyiben június 28-án lennének a helyhatósági választások, az ezek előkészítéséhez és megszervezéséhez szükséges kormányhatározatoknak legkésőbb április 13-án érvénybe kellene lépniük" - fogalmaz Mituleţu-Buică.

  Az AEP elnöke leszögezi, függetlenül attól, hogy a választások halasztása vagy rendes időben való megszervezésük mellett döntenek, módosítani kell a választási törvényt olyan alternatív eljárások bevezetésével, amelyek felválthatják a választási folyamat során nélkülözhetetlen, de fizikai kontaktust feltételező műveleteket.

  Mituleţu-Buică hangsúlyozza továbbá, ahhoz, hogy elfogadják a választási folyamatot a koronavírus-járvány meghatározta helyzethez igazító jogszabályokat, legalább 3-6 hónapra van szükség, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ha április 13-a után jelölik ki a helyhatósági választások dátumát, meg kell hosszabbítani a jelenleg tisztségben levő helyi hatóságok mandátumát, ami szintén csak törvénnyel lehetséges.

  Az AEP elküldött egy törvénytervezetet is a parlamentnek, amelyben azt javasolja, hogy hosszabbítsák meg a polgármesterek, helyi tanácsok, megyei tanácsok és megyei tanácselnökök mandátumát, és a szükségállapot feloldása után legtöbb hat hónapon belül tartsák meg a helyhatósági választásokat. AGERPRES

  Cookie