×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.36 RON
Sport

Elhunyt Mircea Bolba, az Olimpia legendás alakja

2021.01.06 - 10:16
Megosztás:
Elhunyt Mircea Bolba, az Olimpia legendás alakja
Szomorú hírrel kezdődik Szatmár megye emblematikus klubjának, a Szatmárnémeti Olimpiának a centenáriumi éve: 59 éves korában elhunyt az egykori kiváló labdarúgó, Mircea Bolba.

Mircea Bolba a szatmárnémeti Olimpiánál nevelkedett, és felnőttként még volt szerencséje pályára lépni a sárga–kékek „aranygenerációjának” játékosival. Nicolae Marcu, Pintér Sándor, Keiser Lajos, Báthori József vagy Both Gábor csapattársaként sokat tanulhatott, és bizonyára ennek köszönhető, hogy szépen ívelt sportolói pályafutása is. A Steaua, a Temesvári Poli, a Marosvásárhelyi ASA és a Nagyváradi FC játékosaként folyamatosan az élvonalban játszhatott. Tehetségére a korosztályos válogatottnál is felfigyeltek, így 1981-ben Gabi Balint, Iona Andone, Mircea Rednic mellett kerettagja volt Románia U18-as válogatottjának, amely Ausztráliában bronzérmet szerzett.
Ehhez fogható teljesítményt még egyik másik szatmári focista sem jegyzett.
Miután szögre akasztotta a stoplist, edzőként visszatért az Olimpiához, ahol a 90-es évek végén másodedzőként dolgozott az utolsó A-osztályos csapatnál. Ezután már csak vezetőedzői megbízásokat kapott másod- és harmad osztályos csapatoknál, idehaza pedig az Olimpia és a Someşul edzőjeként is dolgozott. 
Ősszel a megyei egyben szereplő Olimpia MCMXXI csapatánál kapott megbízást, viszont már nem sikerült debütálnia a kispadon: 2021. január 6-án, reggel elhunyt. 
„Az Olimpia szimbólum, Mircea Bolba túl korán lett a klub legendája. Az utolsó pillanatig szerette ezt a klubot. Utolsó kívánsága is teljesült, hiszen Olimpia edzőjeként távozott az élők sorából. Nagy tervei voltak a centenáriumi évben, és ő is részese akart lenni az Olimpia újjáépítésének. 
Egy nagy focistát, és egy olyan edzőt veszítettünk el, aki élt, halt az Olimpiáért. 
Megígérjük, hogy megtiszteljük az emlékét, és soha nem felejtjük el” – olvasható az Olimpia szurkolói csoportjának, a Voluntarii Olimpiști Facebook-oldalán, amely az Olimpia MCMXXI csapatot hívta életre 2018-ban.
„Gyerekként még labdaszedőként csodáltam Mircea játékát, majd rövid ideig csapattársak is voltunk. Szerintem Románia egyik legjobb csatára volt. Mint edző, értette a szakmáját, minden adottsága megvolt, hogy kivívja a tiszteletet és a becsületet az öltözőben. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült teljesíteni az a vágyát, hogy feljussunk az Olimpiával az élvonalba. Csapattársam, edzőm, kollégám és szomszédom volt. Fiamnak, Márknak is edzője volt az ifiknél, akikkel Román Kupát is nyert. Nagyon megrendített a halálhíre” — mondta lapunknak Csik Tibor, egykori labdarúgó. 

csikBolba-1

A fcolimpia.ro oldalon tavaly augusztusban adott interjút legutóbb Mircea Bolba, amiben elmondta, hogy 4. osztályos tanuló volt, amikor az egyik osztálytársa hívására elment az Olimpia első edzésére, és azóta ennek a „családnak” a tagja. „Az Olimpia számomra a múltat, a jelent és a jövőt jelenti, hiszen itt nőttem fel, itt nevelkedtem, és minden okom megvan rá, hogy büszke legyek arra, hogy az Olimpiánál voltam.” Végül, arra a kérdésre, hogy milyen vágya van az Olimpia centenáriumi éve előtt azt válaszolta: „Az a vágyam, hogy ismét az A-osztályba lássam az Olimpiát. Hogy mi, öregek is elmehessünk megtapsolni és együtt ünnepelni az Olimpiával.”

Az Olimpia egyébként idén ünnepeli a felállása 100. évét. 
A Szatmár Friss Újság szerkesztősége részvétét nyilvánítja a gyászoló családnak!

Pesek Attila

Megtörik a jég Váradszentmártonon?
Váradszentmártonon játszik szombat délután a Szatmárnémeti VSK labdarúgócsapata, amely az előzetes várakozásokkal ellentétben nem egy gondmentes találkozóra készül a Luceafărul ellen, hanem alsóházi rangadót játszik.
Totális csőd: hét-null Désen
Az áprilisi ötös után ezúttal hét góllal kapott ki a Szatmárnémeti VSK labdarúgócsapata a Dési Someșul otthonában, így már csak az a kérdés, hogy ki lesz az első, aki elhagyja a süllyedő hajót.
Kolozsváron is VSK-vereség
Nem sikerült pontot hozni Kolozsvárról sem, így három forduló után továbbra is pont nélkül az alsóházban foglal helyet a Szatmárnémeti Városi Sportklub harmadosztályos labdarúgócsapata.
Cookie