×
2020. 07 16.
Csütörtök
Valter
14 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.24 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Elhunyt örökös tagok nevét viseli három diákbérlet

2019.11.19 - 19:54
Megosztas :
 • Elhunyt örökös tagok nevét viseli három diákbérlet

  A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatánál nemrég fejeződött be a diákbérletek értékesítése. Az idei évadtól kezdődően három diákbérlet is új nevet kapott: Elekes Emma, András Gyula és Bessenyei István nevét viselik a bérletek.

  A névadással tiszteleg a társulat az elmúlt két évadban elhunyt örökös tagok munkássága és emléke előtt.

  Elekes Emma a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1953-ban. Az évfolyam kiemelkedő színésznője volt, azé az évfolyamé, amely Harag György vezetésével megalapította a nagybányai, a későbbi szatmári magyar színházat. Nem hagyományos drámai alkotásokban is sikerrel szerepelt, volt érzéke az ironikus hangvételű szerepépítkezéshez.

  András Gyula 1964-ben végzett Marosvásárhelyen, a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben, azóta a Szatmárnémeti Állami Magyar Színháznak, illetve utódintézményének, az Északi Színház magyar tagozatának volt a tagja. Közel másfél száz alakításának tapsolhatott a közönség az elmúlt hat évtized alatt. Az Örkény-egypercesek mestere volt, mai napig is ezekkel az ironikus szösszenetekkel emlékeznek rá az évad végi gálákon.

  Bessenyei István 1981-től volt az Északi Színház magyar tagozatának (a későbbi Harag György Társulatnak) a színésze. A kilencvenes évektől kezdődően rendezett is, közben a nyolcvanas évek végétől frontembere a nagykárolyi Kastélylakók Zenekarnak (szövegíró és énekes). 2012-től két évadon át a Harag György Társulat művészeti igazgatója is volt. Közel kétszáz szerepben láthatta a szatmári közönség, az általa rendezett előadások közül többet még ma is műsorán tart a társulat.

   

   

  Cookie