×
2020. 08 07.
Péntek
Ibolya
29 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.08 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Elindultak Berticiék Szibériába

2019.12.12 - 13:19
Megosztás:
 • Elindultak Berticiék Szibériába

  December 12-én 12 órakor indult el a szibériai Ojmjakonig vezető útjára Szatmárnémetiből Bertici Attila és Kinga. A karácsonyt Novoszibirszkben fogják tölteni, a szilvesztert még nem tudják hol.

  Népes közönség, ismerősök, rokonok és támogatók gyűltek össze a szatmárnémeti régi központi Gemelli étterem előtt, hogy ott legyenek, amikor Bertici Attila és felesége, Kinga elindulnak szibériai útjukra. A kalandorok egy jól felszerelt, de egyébként hétköznapi Dacia Dusterrel akarnak negyven-ötven nap alatt huszonhétezer kilométert megtenni Oroszország szibériai területén át, a fagyrekordjairól elhíresült Ojmjakonba és vissza.

  Már mínusz negyven

  A jelenlévők arról faggatták a két utazót, milyen lelkiállapotban vágnak neki az extrém kirándulásnak, Kinga elmondta, hogy még mindig nagyon izgul, Attila valamivel nyugodtabban azt számolgatta, hogy körülbelül hol fognak karácsonyozni és hol éri majd őket a szilveszter. Csomagolással és pakolással teltek az indulás előtti utolsó órák, mondták el, ebben szerintük az volt a legnehezebb, hogy egy ilyen hosszú útra csak nagyon kevés dolgot tudnak magukkal vinni, mert az autó raktere és teherbírása véges. A gyógyszert és a meleg ruhát tartják a poggyász két legfontosabb elemének, Attila továbbra is az autót emlegette mint a siker és gyakorlatilag életük kulcsát, mert ha az felmondja a szolgálatot, nagy slamasztikában lesznek. Pár napja felvették a kapcsolatot Románia oroszországi nagykövetségével és bejelentették, hogy mire készülnek és hogy milyen útvonalat használnak majd, minden eshetőségre készen, illetve rendszeresen figyelni fogják az időjárás előrejelzéseket, hogy fel tudjanak készülni egy esetleges még szigorúbb időre, mint amilyen amúgy is lesz arrafelé. A célnál már most is nagyon hideg van, mínusz negyven foknál napközben nincs melegebb, de mínusz ötven körüli átlaggal számolnak akkora, amikorra ők a tundrai éghajlati területekre érnek.

  Indulás Ukrajna felé

  Indulás előtt, miután a rengeteg kérdésre válaszoltak még, Pataki Csaba megyei tanácselnök nyomott a kezükbe egy üveg szatmári pálinkát, arra az esetre, ha már más megoldás nem lenne… Ezután néhány diszkrét dudálás és reflektorvillogás után elindultak, a régi főtér körül megtett tiszteletkör után a halmi román-ukrán határátkelő felé vették az útjukat, abban a reményben, hogy 2020 első napjaira elérik Ojmjakont, majd ugyanannyi idő alatt, várhatóan január második felére, vagy végére pedig Szatmárnémetit.

  Princz Csaba

   

  Cookie