×
2020. 05 27.
Szerda
Hella
19 °C
Borult idő
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.41 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Elkezdődött a készülődés a választásra

2019.09.13 - 08:27
Megosztás :
 • Elkezdődött a készülődés a választásra

  Biztosítsanak megfelelő nagyságú kampányplakát-felületeket, és aktuálizálják a szavazópolgárok névsorát — polgármestereknek és jegyzőknek tartottak választási „agytágítót”.

  Három hónappal az európai parlamenti választások után, két hónappal az államelnök-választás előtt ismét a közigazgatási palota nagytermében gyűltek össze Szatmár megye polgármesterei, alpolgármesterei és jegyzői, „felfrissítendő” ismereteiket annak érdekében, hogy november 10-én (és majd 24-én) technikai és biztonsági szempontból is minden zökkenőmentes legyen. Elsőként Darius Filip kormánymegbízott köszöntötte a jelenlévőket, röviden vázolva az önkormányzati vezetők a szavazás megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos kötelezettségeit, és szintén a voksolás lebonyolításával kapcsolatos biztonsági előírásokat és szabályokat elevenítette fel röviden a tűzoltóság képviselője — emlékeztetve a szavazófülkék menekülésbiztos elhelyezésére és a menekülési útvonalak akadálymentessé tételére, illetve arra is, hogy 50 négyzetméterenként egy-egy tűzoltókészüléknek kell lennie (a szabályok betartását egyébként személyesen ellenőrzik majd a választások előtt minden szavazóházban). A speciális távközlési szolgálatot vezető Florin Vezentan arra kérte az önkormányzati vezetőket, csak olyan személyeket jelöljenek ki számítógép-kezelőknek, akik legalább a táblagép és az okostelefon használatával tisztában vannak, s nyomatékosan felhívta a figyelmet a szavazóházak optimális belső megvilágításának ellenőrzésére, szükség esetén megerősítésére: „A 21 órai urnazáráskor kint már koromsötét lesz, és elengedhetetlen, hogy a jegyzőkönyveket jó körülmények között lehessen beszkennelni” — intett, és nem véletlenül, hanem az EP-választásokkor tapasztalt hiányosságokból okulva.

  Az Állandó Választási Hatóságot (AEP) képviselő Oana Păuşan elsőként a novemberi szavazás újdonságát említette: 21 órakor valóban zárnak a szavazóházak, de aki kint a folyóson vagy az udvaron sorban áll, hogy bejuthasson, annak 23 óra 50 percig lehetősége van voksolni. „Három óra alatt még a leghosszabb sor is véget ér” — tette hozzá, majd a szavazóházak felszereléseinek biztosításával kapcsolatos teendőket frissítette fel. A Btk. választási kihágások és azok kísérlete paragrafusainak elolvasása mellett arra is intette az önkormányzati vezetőket, hogy ne felejtsék majd el kihelyezni a választási plakátok kiragasztására szolgáló táblákat sem: „A táblákkal kapcsolatban gondoljanak arra is, hogy sok a jelölt, azaz sok kampányplakát lesz, és mindeniknek el kell férnie a táblán, különben egymásra ragasztják a plakátokat, jobb esetben, vagy letépik a hamarabb felkerülteket, és azok helyére ragasztják sajátjukat — s ezekből az apróságokból szintén sok kellemetlenség adódhat. A választási kampány egyébként október 12-én kezdődik és november 9-én reggel 7 órakor ér véget” — mondta. Az állandó választási listákat november 8-ig kell kinyomtatniuk az önkormányzatoknak — előtte azonban aktualizálni kell a névsort, s mint fogalmazott, az aktualizálás különösen az időközben elhunyt személyekre vonatkozik (az elhunyt személy törlését a választási névsorból a halál bejelentését követő 48 órában el kell(ene) végezniük az önkormányzati alkalmazottaknak, de sok helyen elmaradás van, s mint emlékeztetett, a májusi választásokon is voltak olyan települések, ahol a hanyagság miatt elhunytak is szerepeltek a névsorban).

   

   

  Szabó Kinga Mária

   

  Cookie