×
2021. 12 09.
Csütörtök
Natália
-3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.34 RON
Gong

Elkezdődtek a Csongor és Tünde próbái

2021.02.28 - 10:01
Megosztás:
Elkezdődtek a Csongor és Tünde próbái
Nemrég újabb próbafolyamatba vágott bele a Harag György Társulat: a magyar irodalom klasszikusát, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét viszi színre Szatmárnémetiben a többszörös fesztiválmeghívott és díjazott, Raszputyin című előadás rendezője, Sardar Tagirovsky.

A darabválasztás több szempontból is fontos és érdekes a társulat számára. A célközönség széles, több generációt is magában foglal. Egy kötelező házi olvasmányról és iskolai tananyagról van szó, emiatt az iskolás közönség számára is izgalmas, érdekfeszítő lehet, a társulat ezzel szeretné a fiatalabb generációt is a színházba hívni, ugyanis az utóbbi időben elsősorban mesejátékok és bábelőadások célozták meg a fiatal nézőket.
Az, hogy a darab bekerül a repertoárba, egyfajta tisztelgés is a klasszikus magyar drámairodalom előtt. De fontos szempont az is, hogy a rendező és a darab egymásra talált. Tagirovskynak ugyanis régi vágya, hogy a három nagy magyar klasszikust a maga szemszögéből megközelítve vigye színre. Nemrég láthatta a magyarországi közönség Az ember tragédiája-rendezését, most a Csongor és Tündén dolgozik, de ugyanennyire érdekli a Bánk bán jövőbeli feldolgozása is. Mint nem magyar származású rendező számára pedig ez külön kihívás.
„Vörösmarty Mihály sosem láthatta művét színpadon megvalósulni. Álmában sem gondolta, hogy ekkora utat jár be a darab az elmúlt másfél évszázadban. Ahogy álmában sem sejtette Csongor, hogy Tündével megtalálja a szerelmi beteljesülést. Csongor és Tünde nagy akadályok elé került. Ahogy a róluk elnevezett mű is, hiszen nagy népszerűségre tett szert az iskolákban és színházakban egyaránt. Meghatározta a romantikáról alkotott elképzelést a magyar nyelvterületen, és kötelező klasszikussá vált a társadalom szemében. Ez nagysága mellett terhet is jelent, főleg a mindenkori színházcsinálókra. Egy olyan megvalósítás irányába szeretnék elmozdulni, ami a mű tiszteletben tartása mellett képes újszerű elemeket tartalmazni, amelyek a színház pillanatnyi igazságát és időtlenségét erősíthetik meg. A verses szövegek mélyebb dimenzióit szeretném feltárni az alkotókkal olyan módon, hogy érezhetővé váljon az emberi dráma és a nyers költészet, a zsigeri játék és az álmokat felidéző képzelet, az örök érvényű klasszikus és az újító színház varázsa” — osztja meg rendezői gondolatait Sardar Tagirovsky.
A fiatal rendező az új alkotói folyamatban a munkájuk által már Szatmárnémetiben is ismert stábbal dolgozik: a produkció jelmez- és díszlettervezője Kupás Anna, zeneszerzője pedig Bakk-Dávid László lesz, akik a Raszputyin létrehozásában voltak partnerei. A készülő előadásban ehhez a csapathoz csatlakozik Bessenyei Gedő István dramaturgként, illetve Kertész Ványi Alexandra, a tervező asszisztenseként és a rendező munkatársaként.
Az előadás szereplői: Bándi Johanna, Bodea Gál Tibor, Bogár Barbara, Budizsa Evelyn, Diószegi Attila, Frumen Gergő, Gaál Gyula, Gál Ágnes, Keresztes Ágnes, Kovács Éva, Kovács Nikolett, László Zita, Méhes Kati, Moldován Blanka, Nagy Csongor Zsolt, Orbán Zsolt, Péter Attila Zsolt, Poszet Nándor, Rappert-Vencz Gábor, Rappert-Vencz Stella, Szabó János Szilárd és Varga Sándor.

Fotó: Czinzel László

 

Már a következő évadra készülnek
Tervelfogadással és olvasópróbákkal vették kezdetüket, most pedig már nagyszínpadi rendelkezőpróbákkal folytatódnak a Harag György Társulat következő bemutatójának előkészületei.
Csongor és Tünde – három felvonás, hármas úton
Szerdán 19 órai kezdettel tartja újabb bemutatóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Egy igazi klasszikust vittek színre, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét, Sardar Tagirovsky rendezésében.
Csongor és Tünde — három felvonás, hármas úton
Június 9-én, szerdán 19 órai kezdettel tartja újabb bemutatóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata. Egy igazi klasszikust vitt színre a szatmárnémeti társulat, Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét Sardar Tagirovsky rendezésében.
Cookie