×
2020. 07 06.
Hétfő
Csaba
19 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.31 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Elkezdték a munkát a kölcseys örökségőrök

2019.11.13 - 12:11
Megosztas :
 • Elkezdték a munkát a kölcseys örökségőrök

  A Kölcsey Ferenc Főgimnázium X. C osztályos tanulói vesznek részt ebben az évben az Örökségünk őrei vetélkedőn. A diákok a szatmárnémeti Vécsey-házat fogadták örökbe. A csapatot többek között arról is megkérdeztük, miért esett a választása erre az épületre.

  — Miről szól az Örökségünk őrei verseny?

  — Az örökbe fogadó diákok csapatot alkotnak, és ismertető, népszerűsítő tevékenységeket szerveznek, amelyek célja az általuk örökbe fogadott műemlékek köztudatba emelése, felhasználva a modern technika, a média, az internet nyújtotta lehetőségeket is. A verseny alatt kifejtett tevékenység így két kategóriába osztható: online (közösségi média, rádiós és televíziós szereplés stb.) és offline (kiadványok, vetélkedők, események, flash mobok, kirándulások szervezése). A tevékenységek során összemérik a csapatok lelkesedését, elhivatottságát, csapatszellemét. A verseny záróeseményén, a döntőn az online és offline tevékenység mellett egy-egy közönség előtti rövid előadás, kvízjáték, próbatétel dönti el a verseny végkimenetelét.

  — Mi késztetett titeket arra, hogy részt vegyetek a versenyen?

  — Még egyikünk sem vett részt hasonló tematikájú versenyen, a felhívás pedig izgalmasnak mutatkozott. Szeretjük a kihívásokat, a következő félévben pedig sok feladat vár ránk. Nagyban motiváltak minket a tavalyi győztesek, hisz ők is iskolánk tanulói, szeretnénk mi is olyan lelkesen végigvinni ezt a versenyt, ahogy ők.

  — Miért éppen a Vécsey-házat választottátok témaként?

  — Mindennap elmegyünk a Vécsey-ház mellett, és eddig mi sem rendelkeztünk sok információval vele kapcsolatban. Úgy gondoljuk, hogy sok szatmári is hasonlóan van ezzel, főleg a diákság, ezért velük is szeretnénk megismertetni az épület történelmét, történetét.

  — Honnan szerzitek a forrásanyagokat?

  — Átböngésztük a helytörténeti szakirodalmat, sokat beszélgettünk idősebb emberekkel, és segítségünkre volt még néhány szatmári újság a XX. század elejéről (Szamos, Szatmár-Németi, Heti Szemle), amelyekre a Hungaricana online adatbázisaiban leltünk rá.

  — Melyek a kutatásra váró témakörök, és mik a legfontosabb információk, amiket már begyűjtöttetek az épületről?

  — Az épület történetét illetően több téma köré szervezzük a kutatást: legfőképp a történelmi háttérnek, a ház eredetének néztünk utána. A Vécsey-ház telkén található élésházban, amelyet akkoriban református templomként használtak, kötötték meg az 1703–1711 közötti Rákóczi-féle szabadságharc végét jelentő szatmári békét. A telek úgy jutott a Vécsey család tulajdonába, hogy 1798-ban Vécsey István, Mária Terézia tábornoka megvásárolta Soldatiné özvegy polgárasszonytól. Egy földszintes, L alakú házat építtetett ide boltívekkel, nyitott tornáccal. Ez a város egyik legrégebbi civil épületmaradványa. 1842-ben báró Vécsey Miklós, Szatmár megye főispánja építtette meg az emeletes épületrészt Szlanafi Dániel építőmesterrel, neogótikus stílusban. A Vécsey-ház épülete az elmúlt évtizedekben különböző funkciókat töltött be: volt magánház, a XX. század első felében működött benne ékszerüzlet, gyógyszertár, dohánybolt, ipari cikkeket is árusítottak itt. A második világháború után ide költöztették a tűzoltóságot. 1958-ban Szatmárra érkezett Fazekas János, a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának a titkára, aki három napot adott a tűzoltóknak a kiköltözésre. Ilyen körülmények között ürült meg az épület, s lett végül művészeti múzeum belőle. És egy érdekesség: nemrég tudtuk meg, hogy az 1872-ben alakult Remény páholy szabadkőművesei rövid ideig ebben az épületben tartották gyűléseiket.

  — Milyen tevékenységeitek voltak már az épülettel kapcsolatban?

  — A legtöbbet az online fordulóval foglalkoztunk, mivel ez hamarosan véget ér. Próbálunk mindennap egy-egy érdekességet megosztani, mert szeretnénk, hogy üzenetünk minél több emberhez eljusson. Ezenkívül meglátogattuk az épületet, fényképeket, kisvideót készítettünk, újságcikket írtunk a szatmári béke emléktáblájának történetéről, ami hamarosan megjelenik a Szamosban.

  — Hogyan alakult ki a csapat, eddig milyen a közös munka?

  — Először nem tudtuk, ki legyen benne a csapatban, hisz mind egy osztályba járunk. Többen jelentkeztünk, mint a kiírt létszám, ezért titkos szavazással döntöttük el, kik kerüljenek be. Szükség volt egy kis időre, míg a csapat összerázódott; azt hiszem, a kezdeti nézeteltéréseket sikerült orvosolnunk. Sikerült összekovácsolódnunk és egy kitartó csapattá szerveződnünk. A csapat tagjai: Mihály Roland, Sütő Denisz, Enyedi Barbara, Schradi Arabella, Tüzes Laura, Vitéz Dóra, Miklovics Anna, Tamás Dóra, Cserés Nicole, Simpf Fridolina, Sárosi Emánuel, Baliga Panna, Érseki Balázs, valamint tanáraink, Muhi Csilla és Fisár Erika.

  — Milyen, az épülettel kapcsolatos tevékenységeket terveztek a továbbiakban?

  — Nagyon sok mindennel készülünk, többek között rajzversennyel, amely során a bátor jelentkezők a Vécsey-ház témájához kötötten rajzban vagy festményben mutathatják meg tehetségüket, ezenkívül azt tervezzük, hogy az irodalomnak is szentelünk egy napot egy komplex program kapcsán, amikor kis költő- és írónövendékek olvashatják fel saját alkotásaikat egy megmérettetés keretén belül. Szeretnénk egy kis karácsonyi vásárt is rendezni a Vécsey-ház udvarán, amelyre december 12-én fog sor kerülni. A rajzverseny legjobb pályamunkáiból egy kis kiállításnak ad otthont a Művészeti Múzeum, amelynek megnyitója december 16-án lesz. Bővebb információkat Facebook- és Instagram-oldalunkon közlünk majd. Minden kedves érdeklődőt szeretettel várunk rendezvényeinkre.

   Elek György

  Cookie